Shorttrackster Suzanne Schulting heeft de A-finale bereikt op de 1.000 meter na een magnifieke inhaalactie. Schulting probeerde na de start direct de koppositie te pakken, zakte naar plaats drie maar reageerde meteen door alsnog naar voren te rijden.

De Koreaanse Choi Min-jeong hijgde in haar nek en ging de Nederlandse voorbij, die zelfs terugviel naar de vierde plek.

Schulting wachtte geduldig af en plaatste in de laatste ronde een schitterende aanval. Aan de binnenkant ging ze haar drie concurrentes voorbij en kwam als eerste over de streep.

Schulting stond als enige Nederlandse shorttrackster in de halve finales. Ze reed net als in de series van kop af aan en moest in de slotfase alleen de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee voor zich dulden.

Yara van Kerkhof reed in dezelfde kwartfinale. De Nederlanders begonnen aanvallen en leken elkaar te helpen door de eerste twee plaatsen vast te houden. In de laatste ronde kwam Van Kerkhof er niet meer aan te pas, de werd vierde en is daarmee uitgeschakeld.

Ook Van Ruijven ligt eruit

Ook Lara van Ruijven redde het niet. Het lukte de Nederlandse in haar serie in het begin van de race om uit het gedrang te blijven. Ze begon op de tweede plaats en pakte zelfs de koppositie over.

Maar toen de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong aanzette en al haar concurrentes aan de buitenkant inhaalde, kon Van Ruijven niet mee. Ze zakte weg en kwam als laatste over de streep.

Schulting sterk in series

Schulting kende nog geen heel gelukkig toernooi, maar maakte indruk in haar series. Schulting greep direct de koppositie en stond die niet meer af.

Van Kerkhof, de winnares van het zilver op de 500 meter ging onderuit in haar serie. Ze kwam ten val door de Duitse Anna Seidel en kwam als derde over de streep. Direct na de race werd ze door de jury alsnog toegevoegd aan de startlijst voor de kwartfinales.

Van Ruijven won haar serie, waarin Elise Christie een hoofdrol opeiste. De Britse ging al voor de eerste bocht onderuit, greep direct naar haar enkel, maar ging desondanks opnieuw de startlijn.

Van Ruijven pakte bij de tweede start de koppositie. Ze liet zich niet beïnvloeden door de onstuimige Christie en won haar serie met verve. Christie kreeg voor het uitdelen van meerdere beuken een gele kaart van de jury, waardoor haar olympisch toernooi erop zit.

STER reclame