Eigenlijk had niemand er nog op gerekend, maar de vrouwen van de Nederlandse relayploeg hebben hun olympische missie toch weten te bekronen met een bronzen medaille. Omdat in de met vier teams gestarte A-finale maar liefst twee diskwalificaties werden uitgedeeld, schoof Nederland als winnaar van de B-finale door van de vijfde naar de derde plaats in de eindrangschikking.

"Een dream come true", sprak Jorien ter Mors glunderend. "Echt onbeschrijfelijk." Voor Ter Mors was het ook nog eens extra bijzonder omdat dit haar laatste shorttrackrace was. "Ik ga stoppen op mijn hoogtepunt en ook nog in een wereldrecord. Het is gewoon sick."

Schulting laat ABN varen

Ook bij Suzanne Schulting was de vreugde enorm. In haar onbegrensde enthousiasme liet zij het algemeen beschaafd Nederlands maar even voor wat het was en doorspekte haar antwoorden om de haverklap met het woord fucking. "We worden derde in een wereldrecord. Niet normaal. Ik geloofde het niet toen we het hoorden dat er twee penalty's uitgedeeld werden."

Voor Yara van Kerkhof betekende het al haar tweede olympische medaille. Eerder won ze al zilver op de 500 meter. "Het is zo gaaf. We wilden de B-finale goed rijden en laten zien dat we erbij horen. We hebben er alles aan gedaan."

Voor Lara van Ruijven was het na afloop evenmin te bevatten. "Hier train je vier jaar voor en het is zo mooi om met z'n allen te winnen. Met vijf meiden ernaartoe te werken en dan in een wereldrecord brons pakken."

Trots

Bondscoach Jeroen Otter glom van trots. "Helemaal top. Gelukkig hebben we niet vier jaar lang voor Jan met de korte achternaam rondgereden. We investeren er veel in en kunnen op goed niveau schaatsen."

Voor Otter kwamen de diskwalificaties in de A-finale niet als een verrassing. "Landen als China en Korea gaan niet voor zilver. Die worden nog liever gediskwalificeerd, dus je weet dat het kan gebeuren. Dat is shorttrack."

STER reclame