Het olympisch toernooi van Sjinkie Knegt is geëindigd met een grote deceptie. Knegt wist zich niet te plaatsen voor de kwartfinales op de 500 meter, de afstand waarop hij regerend wereldkampioen is. Hij werd voor de derde keer dit olympisch toernooi gediskwalificeerd.

Knegt startte op een ongunstige positie, namelijk aan de buitenkant van de baan. Hij kwam in laatste positie terecht en had moeite de anderen te passeren. Pas in de voorlaatste ronde schoof hij op naar de derde plek.

Laatste poging

In de laatste ronde probeerde hij de Kazach Noerbergen Zjoemagaziëv voorbij te gaan, maar er was nauwelijks ruimte voor een aanval. Knegt waagde weliswaar een poging, maar werd na afloop gediskwalificeerd door de jury.

Voor Knegt was het de laatste kans op een tweede individuele medaille in Pyeongchang. Op de 1.500 meter pakte hij het zilver, maar diskwalificatie kostte hem op zowel de 1.000 meter (kwartfinales) als de aflossing (halve finales) de kop.

Hoogerwerf en Breeuwsma wel door

Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma wisten zich wel te plaatsen voor de kwartfinales. Hoogerwerf beleefde in de series zijn olympische debuut. Hij trof de winnaar van het brons op de 1.000 meter, de Koreaan Seo Yi-ra.

Die bleek ongenaakbaar en ook de Hongaar Viktor Knoch leek Hoogerwerf voor te blijven. Bij het horen van de bel reed Hoogerwerf op de derde positie, daarmee zou hij uitgeschakeld zijn. Een halve ronde voor het einde ging Knoch echter onderuit, waardoor Hoogerwerf als tweede over de streep kwam en de volgende ronde bereikte.

De Fransman Sebastian Lepape probeerde Hoogerwerf met een kamikaze-actie nog voorbij te gaan, maar die opzet slaagde niet.

Valpartij Breeuwsma

Breeuwsma moest het opnemen tegen twee olympisch kampioenen. Lim Hyo-jun, vorige week de beste op de 1.500 meter, en Charles Hamelin, die zowel in 2010 in Vancouver als in 2014 in Sotsji goud had veroverd.

Breeuwsma: kon erlangs toen twee voor mij gingen vechten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Breeuwsma ging in eerste instantie onderuit na een lichte botsing met de Kazach Denis Nikisha, maar dat gebeurde nog voor de eerste bocht. De Nederlander kreeg daarom een herkansing.

Diskwalificatie voor Hamelin

Breeuwsma reed daarna in vierde positie. Hij leek bezig aan een kansloze missie, tot Nikisha en Hamelin het elkaar moeilijk begonnen te maken en daarbij naar de buitenkant van de baan uitwaaierden.

Breeuwsma profiteerde, ging de twee anderen aan de binnenkant voorbij en kwam als tweede over de finish. Lim won de serie, Hamelin werd achteraf door de jury gediskwalificeerd.

STER reclame