De drie Nederlandse vrouwen hebben zich allen geplaatst voor de kwartfinales op de 1.000 meter. Suzanne Schulting en Lara van Ruijven kwamen niet in de problemen en wonnen hun serie. Yara van Kerkhof kreeg pas na lang juryberaad toegang tot de kwartfinales.

Van Kerkhof, winnares van het zilver op de 500 meter, werd halverwege haar race onderuitgehaald door de Duitse Anna Seidel. Van Kerkhof kwam daarna als derde over de streep, achter de Russische Sofia Prosvirnova. De serie werd gewonnen door de Chinese Lin Jinyu.

Maar omdat zowel de Duitse als de Russische door de jury gediskwalificeerd werden, gaat Van Kerkhof alsnog naar de kwartfinales, die donderdag op het programma staan.

De val van Van Kerkhof in de series op de 500 meter AFP

Schulting kwam de heats soeverein door. Ze pakte direct de koppositie om die in het vervolg van de race niet meer af te staan. De Hongaarse Petra Jaszapati probeerde de leiding nog wel over te nemen, maar Schulting hield de deur knap dicht.

Laatste kans voor Schulting

Het shorttracktoernooi van de olympisch debutante begon met enkele tegenvallers. In de series van de 500 meter ging ze onderuit. Op de 1.500 meter haalde ze de halve finales, maar daarin kon ze geen potten breken.

Ook op de aflossing, waar Schulting slotrijdster was, lukte het niet in de laatste ronde een plekje op te schuiven. waardoor Nederland is veroordeeld tot de B-finale, die vanmiddag vanaf 12.20 uur gereden wordt.

Lara van Ruijven AFP

Van Ruijven was ook de sterkste in haar serie, waarin Elise Christie de hoofdrol opeiste. Christie was zaterdag in de halve finales van de 1.500 meter hard onderuit gegaan en had het ijs op een brancard moeten verlaten. Een scan in het ziekenhuis wees uit dat ze bij die val een gekneusde enkel had opgelopen.

Pijn en moeite

Die kwetsuur bleek haar vandaag op de 1.000 meter nog danig parten te spelen. Christie ging al voor de eerste bocht onderuit, waardoor iedereen opnieuw mocht starten. De Engelse greep direct naar haar enkel. Met veel pijn en moeite krabbelde Christie overeind, maar ze keerde wel terug naar de startlijn.

Door haar pijnlijke enkel startte ze uiterst traag (bijna een seconde na de anderen), maar ze vond vervolgens wel de aansluiting. Lara van Ruijven reed intussen op kop en liet zich niet beïnvloeden door de onrust achter haar.

Christie werkte zich op naar de tweede plaats, maar deelde daarbij tot twee keer toe een beuk uit. Ze kreeg daarvoor een gele kaart van de jury, waardoor haar olympisch toernooi erop zit.

STER reclame