De Nederlandse shorttrackvrouwen hebben na een sensationele ontknoping alsnog brons veroverd op de aflossing. Nederland won de B-finale, maar verdiende daarmee toch een bronzen medaille omdat in de A-finale twee diskwalificaties werden uitgedeeld.

Zowel in de B-finale als in de A-finale traden vier landenteams aan. In de A-finale worden normaal gesproken de medailles verdeeld, maar omdat Canada en China in die eindstrijd werden gediskwalificeerd ging de bronzen medaille naar de winnaar van de B-finale. En dat was Nederland.

Ook nog een wereldrecord

De ploeg met Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven reed zelfs een wereldrecord in de B-finale. Die prestatie, gevoegd bij de onverwachte bronzen medaille, zorgde voor een sensationele ontknoping van het meest prestigieuze nummer van het shorttrack.

Zo'n ontknoping komt niet vaak voor, maar omdat zowel de Canadese als de Chinese vrouwen in de finale in de fout gingen werd het eindklassement flink door elkaar geschud. De Oranje-vrouwen stonden tijdens de A-finale nagelbijtend achter de boarding en sprongen op de kussens toen ze het verdict van de jury zagen.

Het goud ging naar Zuid-Korea, dat als topfavoriet aan de start stond. De Italiaanse vrouwen veroverden het zilver.

STER reclame