Op de dag dat bijna alle Nederlandse shorttrackers en shorttracksters deden wat van hen verwacht werd, viel uitgerekend de kopman van de Nederlandse equipe uit de toon. Sjinkie Knegt, nota bene regerend wereldkampioen op de 500 meter, werd in de series van de 500 meter gediskwalificeerd en weet daardoor dat zijn olympische jacht op goud niet zal slagen.

Voor de camera van de NOS maakte de Fries na afloop dan ook een ontgoochelde indruk. "Het was gewoon niet goed", zei Knegt. "Hier baal ik ontzettend van, want ik kom hier niet om er al na één ronde uit te liggen. Het schaatsen ging goed en ik ben ook gewoon in vorm."

Favoriet

Knegt ging als grote favoriet naar de Spelen en de druk was dan ook groot. Zeker op de afstand waar hij regerend wereldkampioen is. "Ik heb in het verleden goed gepresteerd, dus het is logisch dat mensen dan wat verwachten. Ik heb alles aan mezelf te wijten en zoek dan ook niet naar excuses. Het is gewoon klote."

De olympische oogst blijft daarom bij een zilveren medaille op de 1.500 meter. "Die zilveren medaille is gewoon een goede prestatie. Misschien had ik daar achteraf meer van moeten genieten. Op het moment zelf baalde ik daar te veel van."

Daan Breeuwsma kon zich de teleurstelling van Knegt maar al te goed indenken. "Het is superzuur voor hem. Hij had hoog ingezet op dit onderdeel."

Ook over zijn eigen race was Breeuwsma verre van tevreden. Er moest twee keer gestart worden, nadat hij in de eerste start ten val was gekomen.

'Iets te makkelijk'

"Bij de eerste start was ik te laat weg en trapte ik op de schaats van de Kazach Denis Nikisha. Ook de tweede start was niet goed, ik liet ze iets te makkelijk komen en moest uiteindelijk de race opbouwen."

"Gelukkig gingen de twee voor mij vechten en kon ik er uiteindelijk langsgaan. Ik ben blij dat ik door ben."

STER reclame