Shorttracker Daan Breeuwsma is er niet in geslaagd de finale te bereiken op de 500 meter. Net als in de series en de kwartfinales lag hij op de laatste plaats, ditmaal kon hij niet profiteren van geduw en getrek van concurrenten voor hem.

De Nederlander was slecht weg, maar had het 'geluk' dat Samuel Girard een stuk van zijn schaats verloor na een botsing met de Hongaar Sandór Shaoling Liu. Een stuk ijzer van die schaats bleef op hij ijs liggen, waardoor er opnieuw werd gestart.

Ook in tweede instantie lag Breeuwsma direct op de laatste plaats. Hij kwam geen moment in het stuk voor, haalde in de laatste ronde nog wel de Kazach Abzal Azjgaliëv in, maar ook de vierde plaats was bij lange na niet genoeg voor een finaleplaats.

Breeuwsma naar halve finales, Hoogerwerf ligt eruit op 500 meter

Breeuwsma reed eerder vandaag in de laatste kwartfinale en trof daarin onder meer zijn landgenoot Dylan Hoogerwerf en de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun, sinds anderhalve week olympisch kampioen op de 1.500 meter.

De Nederlanders reden in kansloze positie op plaats vier en vijf. Breeuwsma schoof echter op naar plaats twee toen Azjgaliëv aan Shaoang Liu (Hongarije) het in de laatste ronde met elkaar aan de stok kregen. Shaoang Liu werd daarvoor gediskwalificeerd, hij deelde een duw uit aan de Hongaar.

Hoogerwerf werd derde in de kwartfinale en is daarmee uitgeschakeld. Later vandaag staan de halve finale (11.42 uur) en de finales (12.13 uur) op het programma.

Wereldrecord voor Wu Dajing

Twee Chinezen baarden opzien. Ren Ziwei verbeterde in de eerste kwartfinale het olympisch record van zijn landgenoot Wu Dajing. Maar Wu dook een rit later als tweede man ooit onder de veertig seconden. In het shorttrack zijn tijden nauwelijks van belang, maar zijn wereldrecord (39.800) was indrukwekkend.

Wu Dajing reed een wereldrecord in de kwartfinales AFP

Fortuin voor twee Nederlanders in de series

Zowel Breeuwsma als Hoogerwerf overleefde de series met het nodige fortuin. Breeuwsma reed in een kansloze laatste positie en moest zelfs een gaatje laten naar zijn concurrenten.

Maar toen de Kazach Denis Nikisha en Charles Hamelin (Canada) het met elkaar aan de stok kregen en naar buiten wapperden, profiteerde Breeuwsma. Hij passeerde het duo aan de binnenkant en ging als tweede, achter Lim, door naar de volgende ronde.

Hoogerwerf reed in de laatste ronde in derde positie, waarmee hij uitgeschakeld zou zijn, toen de Hongaar Viktor Knoch uit het niets onderuit ging. Zo reed Hoogerwerf ineens op plek twee, de ultieme aanval van de Fransman Sebastien Lepape sloeg hij succesvol af.

Geen Knegt in kwartfinales

Voor Sjinkie Knegt viel het doek al in de series. De regerend wereldkampioen liep vanaf de start achter de feiten aan en werd voor een ongeoorloofde duw gediskwalificeerd. Het betekende het einde van zijn olympische toernooi.

STER reclame