NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 8/2: Willem Holleeder gehoord en wel/geen zomertijd

Goedemorgen! Vandaag gaat de zaak tegen Willem Holleeder verder. Hij wordt voor het eerst gehoord. Verder stemt het Europees Parlement over de afschaffing van de zomertijd.

Er zijn wolkenvelden en het vriest. Het kwik ligt tussen -2 en -7 graden. De wind waait uit het zuiden en is zwak of matig. Overdag is het wisselend bewolkt met soms ook zon. Mogelijk valt er de komende uren een vlokje sneeuw in de kustprovincies. Het wordt vanmiddag 1 graad langs de oostgrens en zo'n 4 graden aan zee.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de zaak tegen Willem Holleeder wordt de hoofdverdachte zelf voor het eerst gehoord. Hij staat terecht wegens betrokkenheid bij een reeks liquidaties. Lees hier een verslag terug van de eerste zittingsdag.
  • In Noord-Korea is een grote militaire parade om de zeventigste verjaardag van het Koreaanse Volksleger te vieren.
  • Het Europees Parlement stemt over afschaffing van de zomertijd. De zuidelijke lidstaten zijn voor de zomertijd, de overige landen zijn verdeeld.
Marco Kroon

Wat heb je gemist?

Veteraan en drager van de Militaire Willems-Orde Marco Kroon heeft een verklaring gegeven over wat er volgens hem in 2007 in Afghanistan is gebeurd.

In de verklaring in het AD vertelt Kroon dat hij tijdens een geheime missie in 2007 in Afghanistan korte tijd gevangen is genomen "door de vijand". Hij werd "op uiterst hardhandige wijze ondervraagd, mishandeld en bovenal ernstig vernederd", maar hij gaf geen geheimen prijs, zegt Kroon. Hij werd vrijgelaten en meldde het incident niet aan zijn meerderen om de missie niet in gevaar te brengen.

Weken later heeft Kroon de leider van de groep die hem gevangennam gedood, toen hij probeerde hem op te pakken. "Hij greep naar zijn wapen. Het was op dat moment 'hij of ik'. De man liet mij geen keuze."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Een hoogleraar van de medische faculteit aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Yale is op de vingers getikt nadat een foto was uitgelekt, waarop hij samen met studenten bij twee afgehakte hoofden stond. De beelden werden gedeeld in een interne appgroep, maar kwamen in handen van persbureau AP.

De hoofden werden gebruikt in een college over orthodontische chirurgie. Volgens de universiteit is het verboden foto's te maken in de laboratoria. Verder zouden de hoofden niet aan de universiteit zijn gedoneerd en is het onduidelijk hoe ze in de les konden belanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl