NOS NieuwsAangepast

Marco Kroon doodde man die hem gevangennam en vernederde: 'Het was hij of ik'

Marco Kroon heeft in 2007 in Afghanistan iemand gedood die hem "op uiterst hardhandige wijze ondervraagd, mishandeld en bovenal ernstig vernederd" had. Dat schrijft hij in een verklaring in het AD over het onderzoek dat naar hem loopt.

Vorige maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie een 'geweldsincident' in Afghanistan onderzoekt waarbij Kroon betrokken was. Kroon wilde toen alleen zeggen dat hij een vijand had moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde.

Nu schrijft hij in de verklaring in het AD dat hij tijdens een geheime missie in 2007 in Afghanistan korte tijd gevangen is genomen "door de vijand". Hij werd hardhandig ondervraagd maar hij gaf geen geheimen prijs, zegt Kroon.

Zelf op onderzoek

Hij werd vrijgelaten en besloot het incident niet aan zijn meerderen te melden, omdat hij dacht dat dat de geheime operatie zou vertragen. Hij vond wel dat de leider van de groep die hem gevangen had gehouden, mogelijk de operatie in gevaar kon brengen. Hij besloot zelf onderzoek naar de man te doen.

"Ik zag dat de man in de weken na mijn vrijlating steeds dichterbij onze operatie kwam. (...) Dit sterkte mij in mijn plan om hem gevangen te nemen en hem uit te leveren." Kroon schrijft dat hij contact zocht met een internationale organisatie om de man over te dragen, zonder in detail te treden.

Het was hij of ik.

Marco Kroon

Een paar weken later kwam hij zijn belager opnieuw tegen. Volgens Kroon herkenden de twee elkaar en was de man gewapend met een AK-47. Er was geen gelegenheid meer om hem gevangen te nemen, zegt Kroon: "Hij greep naar zijn wapen. Het was op dat moment 'hij of ik'. De man liet mij geen keuze."

Ook zegt hij: "Flitsen van zijn brute handelingen tijdens mijn gevangenschap kwamen in één klap weer allemaal naar boven. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood."

Kroon meldde de gebeurtenissen pas begin vorig jaar bij Defensie. Over waarom hij dat niet veel eerder deed, zegt hij: "Het kon gewoonweg niet. (...) Het zou het einde van de operatie hebben betekend."

Details

Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, wilde aanvankelijk niet veel kwijt over de zaak, omdat het om een geheime operatie ging. Nu vertelt hij meer, omdat een journaliste gisteren op Twitter een bericht met meer bijzonderheden plaatste.

Het ministerie van Defensie zegt dat het aan het Openbaar Ministerie is om een oordeel te vellen over het incident. Het OM is nog bezig met een onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl