Leider Amerikaanse Democraten speecht acht uur lang over Dreamers

Aangepast
AFP

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft een speech van acht uur gehouden. De filibuster ging over de Dreamers, de ruim 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar nu nog wonen.

Pelosi las tijdens haar lange speech, op hoge hakken en zonder pauzes te nemen, onder meer ontroerende en persoonlijke brieven voor van jonge immigranten die nog tot volgende maand bescherming genieten in de VS, maar als de Republikeinen en de regering-Trump hun zin krijgen, daarna niet meer.

"Deze mensen worden straks gedeporteerd", zei Pelosi ongeveer in het zesde uur van haar toespraak. "We moeten nu iets doen om hun situatie te verbeteren."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nancy Pelosi speecht acht uur lang in het Huis van Afgevaardigden

Langste speech sinds 1909

Na zeven uur speechen werd Pelosi zichtbaar moe, haperde soms haar stem of struikelde ze over woorden. Om even later een briefje van de historicus van het Huis van Afgevaardigden voor te lezen, waarop stond dat ze inmiddels bezig was met de langste speech die daar sinds 1909 was voorgelezen.

Het lot van de Dreamers is belangrijk voor de Democratische partij, die voor een goede regeling voor hen vorige maand nog een government shutdown over had in de onderhandelingen met de Republikeinen over de begroting.

De speech van Pelosi was dan ook bedoeld om de leiders van de Republikeinen milder te stemmen, maar ook om de eenheid in haar eigen partij te bevorderen en tegenover haar partijleden nog eens te onderstrepen dat de Dreamers beschermd moeten worden.

Het milder stemmen van de Republikeinen lijkt overigens niet gelukt; zij willen nog steeds niet stemmen over de Dreamers-kwestie.

STER Reclame