Holleeder noemt betrokkenheid bij liquidaties 'allemaal onzin'
Willem Holleeder ontkent iedere betrokkenheid bij de liquidaties waarvan hij wordt verdacht. Dat bleek vandaag tijdens de start van de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak.
"Kille, berekende en meedogenloze liquidaties die slechts onheil en verderf hebben gebracht", zei officier van justitie Sabine Tammes. "Holleeder is geen topcrimineel of de knuffelvariant daarvan, maar een doodordinaire ontvoerder, afperser en moordenaar."
De moorden zijn alweer zo'n vijftien jaar oud, maar het OM vindt het belangrijk dat Holleeder zich verantwoordt voor de rechter. "Het gaat erom de nabestaanden een stem te geven. Het zou mooi zijn als kan worden vastgesteld waarom hun geliefden het leven moesten laten."
Verklaringen
Holleeder heeft zelf uitgebreide verklaringen afgelegd, op schrift en bij de politie. Dat hij betrokken zou zijn bij liquidaties noemt hij "allemaal onzin".
Maar het OM zegt het verhaal van Holleeder "met enige scepsis" te bekijken. Volgens justitie heeft hij aantoonbaar gelogen, bijvoorbeeld over zijn contact met Astrid. Waar Holleeder zei dat hij zijn zus nooit belde, telde het OM 576 telefoontjes.
Het Openbaar Ministerie zei te betreuren dat Astrid Holleeder haar kant van het verhaal in boeken en in de media al naar buiten heeft gebracht, maar benadrukte nog pal achter de getuigen te staan.
"Er blijkt niets van een jacht op geld of het moedwillig kapot maken van verdachte", zei officier van justitie Tammes. "Sterker: Astrid voerde een innerlijke strijd om tegen haar broer te verklaren vanwege de liefde die zij ondanks alles voor hem voelt."
Eenzijdig
Maar volgens advocaat Sander Janssen hebben juist de zussen van Holleeder gelogen en is hun verhaal "volstrekt eenzijdig". Hij verwacht dit proces te kunnen aantonen dat van Holleeder een "karikatuur" is gemaakt, dat hij niet de grote crimineel is die van hem wordt gemaakt en dat hij nooit opdracht heeft gegeven voor moorden.
De verdediging van Holleeder zegt dat er geen bewijs is dat hun client wél bij liquidaties betrokken is. "Er is geen technisch bewijs, geen dna, vingerafdrukken of andere CSI-achtige dingen. Er zijn ook geen tapgesprekken of observaties. Alles draait om het veronderstelde motief wat hij zou hebben gehad."
Peter R. de Vries
Het proces begon vandaag onder grote belangstelling van de pers in een extra beveiligde zittingszaal. Het Openbaar Ministerie ging ook in op de media-aandacht die Holleeder trekt en haalde een crimineel aan die zei: "Holleeder is naast kaas het meest bekende product van Nederland."
Volgens het OM heeft Holleeder die aandacht aan zichzelf te danken, omdat hij na zijn vrijlating zelf de publiciteit zocht. "Allemaal met maar één doel: zijn ware aard buiten het zicht houden."
Misdaadjournalist Peter R. de Vries moest begin van de middag de rechtszaal verlaten, omdat hij in april zelf nog moet getuigen in de zaak tegen Holleeder. De rechtbank vindt het niet wenselijk dat De Vries tot die tijd zelf kan horen wat Holleeder allemaal verklaart.