Pierre-Emerick Aubameyang, Robin van Persie en Philippe Coutinho
NOS VoetbalAangepast

De winterse transferperiode: dit zijn de opvallendste wisselingen

Nu de stofwolken zijn opgetrokken en enkele grote clubs met scherp hebben geschoten, is het tijd om te kijken welke spelers in de winterse transferperiode van club zijn gewisseld. Welke transfers vielen op? Wie maakte de stap naar de top? En wie zag zijn gewenste overgang juist afketsen? Een overzicht.

De absolute toptransfer deze winter was die van Philippe Coutinho van Liverpool naar FC Barcelona voor het astronomische bedrag van 160 miljoen euro. De Catalaanse club sloeg al snel in de transferperiode toe. Al op de vierde dag was de overgang, de duurste van deze periode, in kannen en kruiken.

Coutinho's eerste dag als speler van Barcelona

Een andere in het oog springende transfer was die van Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool voor 84 miljoen euro. De Nederlander werd daarmee de duurste Nederlandse voetballer én de duurste verdediger ooit. Ook de terugkeer van Robin van Persie bij Feyenoord, die door het ontbinden van zijn contract bij Fenerbahçe transfervrij overkwam, viel op.

Een andere Nederlander zag een droom in vervulling gaan. Philippe Sandler werd aangetrokken door Manchester City, maar wordt nog een halfjaar verhuurd aan PEC Zwolle.

Koploper PSV verkocht Jürgen Locadia voor zestien miljoen aan Brighton & Hove Albion en Ajax haalde met Erik ten Hag en Nicolás Tagliafico een nieuwe trainer en linksback binnen. Recordinternational Wesley Sneijder verkaste naar Qatar om in zijn nadagen te spelen bij Al Gharafa.

Virgil van Dijk kent met de winnende treffer een droomdebuut bij Liverpool

Maar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Clubs hadden 29 dagen de tijd om een aankoop te doen, maar toch zagen sommige spelers hun gewenste transfer niet plaatsvinden. Zo leek het er lange tijd op dat Feyenoorder Nicolai Jørgensen naar Newcastle United zou vertrekken, maar de clubs wisten geen overeenstemming over het bedrag te bereiken.

Davy Klaassen zag een verhuur aan Napoli aan zijn neus voorbijgaan, waardoor hij het komende halfjaar zo goed als zeker slijt op de tribune bij Everton. De overgang van Ajacied Amin Younes naar hetzelfde Napoli was rond, maar hij blies hem zelf weer af. Vanwege privéredenen.

Ook de in de lucht hangende transfer van Zakaria Labyad van FC Utrecht naar Ajax vond niet plaats. En PSV zag tot zijn verbijstering hoe linksback Lumor Agbenyenu plotsklaps toch voor Sporting Portugal koos.

Uitzingen

Daarnaast hoopten Ajacied Mitchell Dijks en Vitesse-speler Alexander Büttner nog op een tussentijds vertrek. Beide linkervleugelverdedigers zijn op het tweede plan geraakt bij hun club, maar moeten hoe dan ook het komende halfjaar zien uit te zingen in Amsterdam en Arnhem.

Over de grenzen sloeg Arsenal een grote slag op deadline-day: topspits Pierre-Emerick Aubameyang kwam voor 64 miljoen euro over van Borussia Dortmund. Eerder hengelden de Londenaren al Henrikh Mkhitaryan binnen. Daartegenover stond het vertrek van Alexis Sánchez naar Manchester United.

Olivier Giroud wordt voorgesteld aan het Chelsea-publiek

Bij Arsenal vertrok ook Olivier Giroud. De Fransman ging op de valreep naar Chelsea, terwijl Tottenham Hotspur proostte op de komst van Lucas Moura van Paris Saint-Germain. De Engelse koploper Manchester City smeet weer met grof geld door voor 65 miljoen de verdediger Aymeric Laporte te halen.

In Spanje bleef het op de overgang van Coutinho na redelijk rustig bij de grote topclubs. Atlético Madrid haalde Diego Costa afgelopen zomer al, maar mocht hem deze winter pas officieel presenteren vanwege een transferverbod. Real Madrid trok helemaal geen spelers aan.

Game of Thrones

En in de categorie opvallende presentaties scoorde de nieuwe club van Samuel Eto'o erg hoog. Het Turkse Atiker Konyaspor verwelkomde de oud-speler van onder meer FC Barcelona en Internazionale op Game of Thrones-achtige wijze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl