Van Persie: na 13,5 jaar terug in Rotterdam

Robin van Persie zal maandag zijn handtekening zetten in De Kuip. De aanvaller heeft zijn vertrek bij de Turkse topclub Fenerbahçe geregeld. Van Persie bereikte eerder al een akkoord met de Rotterdamse landskampioen. Maandag tekent hij zijn nieuwe contract.

Feyenoord en de 34-jarige Van Persie waren het al een tijdje eens over een overgang naar Rotterdam. Fenerbahçe deed de afgelopen dagen nog moeilijk. De spits had nog een contract tot de zomer in Turkije. De komende dagen wordt het papierwerk afgerond.

"Ik verwacht niet dat hij zo binnen komt wandelen", reageerde Jean-Paul van Gastel, die vrijdag bij Feyenoord de vooruitblik op de topper tegen Ajax voor zijn rekening nam. De zieke trainer Giovanni van Bronckhorst ontbrak. "Hoe mooi is het dat een speler als Van Persie terugkeert in de eredivisie?"

Robin van Persie neemt in 2004 afscheid bij Feyenoord ANP

Van Persie maakte in 2002 zijn debuut voor Feyenoord en won later dat jaar de UEFA Cup. Twee jaar later ging hij een buitenlands avontuur aan bij Arsenal, waar hij in zijn beginperiode Dennis Bergkamp als leermeester kreeg.

Van Persie speelde liefst acht seizoenen in Londen en veroverde onder meer de FA Cup. In het seizoen 2011/2012 werd hij topscorer van de Premier League met dertig goals en tevens uitgeroepen tot speler van het jaar.

Van Persie vervolgde zijn loopbaan bij Manchester United, waarmee hij in 2013 de landstitel behaalde. In de kampioenswedstrijd tegen Aston Villa maakte hij een hattrick. Zijn tweede treffer, een schitterende volley, werd later verkozen tot mooiste goal in de historie van de Premier League. En voor de tweede maal kroonde hij zich tot topscorer, dit keer met 26 doelpunten.

Fenerbahçe

In juli 2015 tekende Van Persie een contract bij het Turkse Fenerbahçe. In zijn eerste seizoen kwam hij tot 16 treffers. Daarna ging het langzaam bergafwaarts, met veel fysieke ongemakken. Het afgelopen half jaar kwam hij in totaal slechts 199 minuten in actie.

De zweefduik van Robin van Persie tegen Spanje Pro Shots

Onder Marco van Basten debuteerde Van Persie in 2005 in het Nederlands elftal, tegen Roemenië. Het zou het startsein zijn voor een imposante interlandcarrière. De Rotterdammer maakte de WK's van 2006, 2010 en 2014 mee en was ook present op de EK's van 2008 en 2012. Op alle eindronden scoorde hij minimaal een keer.

Zweefduik

Zijn prachtige WK-doelpunten tegen Ivoorkust en vooral Spanje beklijven. Bij zijn eerste WK in 2006 ramde hij tegen Ivoorkust een vrije trap in de touwen. De zweefduik waarmee hij acht jaar later doelman Iker Casillas verschalkte, ging de hele wereld over.

Van Persie speelde tot dusver 102 interlands en is met 50 treffers topscorer aller tijden in Oranje. Zijn laatste interland was de 4-0 nederlaag tegen Frankrijk in de mislukte WK-kwalificatiecampagne van Oranje.

STER reclame