In Nederland ademen proefpersonen 'omgevingslucht' in
NOS NieuwsAangepast

'Hier geen mensenproeven met dieselgassen, maar met straatlucht'

In Nederland krijgen proefpersonen geen verschillende concentraties dieseldamp toegediend, zoals in Duitsland is gebeurd, zegt staatssecretaris Van Veldhoven van Milieu. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt wel bij mensen het effect van 'omgevingslucht' op de volksgezondheid.

"We onderzoeken wel wat het effect is van de lucht die mensen inademen als ze op de fiets zitten, winkelen of op straat lopen", zegt Van Veldhoven in de Tweede Kamer. Deze onderzoeken worden streng gecontroleerd door een medisch-ethische commissie. "Het is niet gevaarlijk voor proefpersonen."

Stikstofdioxide

Van Veldhoven neemt afstand van onderzoeken van het Duitse instituut EUGT, waar gezonde mensen stikstofdioxide (NO2) hebben ingeademd. Dieselauto's stoten relatief veel van deze stof uit.

Het onderzoek veroorzaakte veel ophef, omdat het op zowel apen als mensen is uitgevoerd. In de periode tussen 2012 en 2015 werden jonge gezonde proefpersonen in proefruimtes blootgesteld aan verschillende hoeveelheden NO2, om aan te tonen dat moderne dieselauto's helemaal niet zo schadelijk zijn.

Van Veldhoven benadrukte in de Tweede Kamer dat het instituut geen Europese instelling is, maar een private stichting, betaald door de Duitse autofabrikanten, Volkswagen, BMW en Daimler die grote belangen hebben bij de verkoop van dieselauto's. "Er is ook geen Nederlands geld ingestopt en het instituut is inmiddels opgeheven."

Verschillende testconcentraties

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat de Nederlandse onderzoeken niet vergeleken kunnen worden met het omstreden Duitse onderzoek. Er wordt weliswaar met menselijke proefpersonen gewerkt in een onderzoeksruimte, maar ze krijgen alleen verschillende soorten straatlucht toegediend. Overigens komt daar wel fijnstof en NO2 in voor, de uitlaatgassen dus die door dieselmotoren worden geproduceerd.

Hoogleraar toxicologie Paul Borm, die de experimenten voor het RIVM mede uitvoerde, zei gisteren tegenover de NOS dat er proeven zijn gedaan met mensen die zijn blootgesteld aan verschillende testconcentraties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl