Een uitlaatgasmeting bij een auto
NOS NieuwsAangepast

'Ook menselijke proeven met uitlaatgassen'

In het uitlaatgasschandaal zijn er niet alleen proeven met apen uitgevoerd, maar ook met mensen. Dat melden de Stuttgarter Zeitung en de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport dat de kranten in handen hebben gekregen.

Het rapport is opgesteld door de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT), die werd gefinancierd door autofabrikanten Volkswagen, BMW en Daimler. De EUGT liet volgens het rapport een "kortetermijn-inhalatieonderzoek" doen naar stikstofdioxide (NO2) bij gezonde mensen.

Geen reactie

De EUGT heeft volgens de kranten de gevolgen van verschillende NO2-concentraties bij 25 jonge gezonde personen laten onderzoeken. Dat zou zijn gebeurd tussen 2012 en 2015 bij het universiteitsziekenhuis in Aken, net over de grens bij Heerlen.

Uit het experiment kwam volgens de Süddeutsche Zeitung naar voren dat de ingeademde NO2 "geen reactie" gaf. Het gas zou bij de proefpersonen niet tot een ontstekingsreactie in de luchtwegen hebben geleid.

Fabrikant Daimler zegt in een reactie in de Süddeutsche Zeitung geschokt te zijn door het onderzoek met proefpersonen. "Wij distantiëren ons expliciet van het onderzoek en de EUGT", laat het bedrijf weten. "We veroordelen de experimenten in de sterkste termen."

Daimler benadrukt in de verklaring dat het wel betrokken was bij de EUGT, maar geen invloed heeft gehad op hoe de proeven zijn opgezet. De aanpak van de EUGT "gaat in tegen onze waarden en ethische principes", stelt Daimler. Het concern gaat een uitgebreid onderzoek instellen naar de kwestie.

Apen

Vorige week werd bekend dat de EUGT proeven met apen heeft uitgevoerd. De dieren werden in een afgesloten ruimte blootgesteld aan uitlaatgassen. Dat onderzoek moest aantonen dat een moderne dieselauto van Volkswagen veel minder vervuilend is dan oudere auto's.

Volkswagen bood zaterdag excuses aan voor die dierproeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl