NOS Nieuws

VW gaat verantwoordelijken dieselgate hard aanpakken

"De verantwoordelijken van het dieselgate-schandaal zullen genadeloos worden gestraft." Dat zei de nieuwe topman van Volkswagen Matthias Müller in een toelichting op de kwartaalcijfers. De waarheid over hoe het heeft kunnen gebeuren moet boven tafel komen, vindt Müller. "We gaan ervoor zorgen dat het nooit meer gebeurt."

De gloednieuwe topman begon met het uitgebreid aanbieden van excuses aan de aandeelhouders, de klanten en de samenleving voor het dieselschandaal, waardoor wereldwijd 11 miljoen auto auto's met een sjoemelsoftware rondrijden.

Om het vertrouwen van klanten terug te winnen omarmt Volkswagen een nieuwe strategie. Er wordt ingezet op elektrische auto's en de bedrijfsstructuur wordt gedecentraliseerd, zodat beslissingen sneller kunnen worden gemaakt.

Klanten blijven

De negatieve resultaten die Volkswagen vandaag presenteert zijn niet het gevolg van gedaalde verkopen. "Het vertrouwen is gedaald, maar de gevolgen daarvan bij klanten zijn nog niet direct te merken," zegt bestuurslid van Volkswagen Frank Witter. Ook in de toekomst verwacht Volkswagen niet dat klanten zullen weglopen door het schandaal.

De bijna 7 miljard euro die Volkswagen dit kwartaal opzij heeft gezet voor de afhandeling van het dieselschandaal is nog maar het begin. Boetes, schadeclaims of andere juridische stappen zijn daar nog niet bij gerekend. "Het is nog veel te vroeg om te berekenen hoe hoog de totale kosten zullen zijn", legt Witter uit. Analisten denken dat de kosten kunnen oplopen tot 30 miljard euro of meer.

Toch heeft de financiële topman vertrouwen in toekomst, hij noemt de schade van dieselschandaal "enorm maar te beheersen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl