Reuters

Goedemorgen! Vandaag spreekt president Trump op het World Economic Forum in Zwitserland. En Leeuwarden is vanaf dit weekend een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa.

Het weer: in het binnenland kan lokaal dichte mist voorkomen. In de loop van de ochtend verdwijnt die weer. Overdag in het westen kans op zon, maar er valt ook een enkele bui. Het wordt 7 tot 9 graden.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De Amerikaanse president Trump is in Zwitserland. Hij houdt om 14.00 uur een toespraak op het World Economic Forum in Davos.

• De politie maakt meer bekend over het dna-verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Waarschijnlijk worden meer dan 20.000 mannen uit Limburg opgeroepen om wangslijm af te staan.

• Vanmiddag is de aftrap van het openingsweekend 'Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa'. Kinderen van alle Friese basisscholen zingen stipt om 12.00 uur het themalied Seis oere thús van Nynke Laverman.

• En in Rome wordt de Fontana dei Libri onthuld. De fontein is gerestaureerd met de opbrengst van een Nederlandse benefietactie, naar aanleiding van de schade die Feyenoord-aanhangers in 2015 aanrichtten aan een andere Romeinse fontein.

Wat heb je gemist?

'Trump wilde speciale aanklager Rusland-onderzoek ontslaan'

De Amerikaanse president Trump wilde in juni speciaal aanklager Robert Mueller ontslaan. Dat meldt The New York Times. Bronnen bevestigen het verhaal aan andere Amerikaanse media. Mueller leidt een groot onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Hij kijkt daarbij ook naar de contacten van het campagneteam van Trump met Russische functionarissen. Het ontslag van Muller ging niet door omdat de jurist van het Witte Huis ervoor ging liggen. Die dreigde zelf op te stappen.

Ander nieuws uit de nacht:

Tientallen doden door brand in ziekenhuis in Zuid-Korea: De brand begon op de spoedeisende hulp. Zo'n 200 mensen werden uit het gebouw geëvacueerd.

MediaMarkt gaat nog steeds slordig om met wachtwoorden: Twee jaar geleden bleek al dat die gegevens niet goed beveiligd werden, en sindsdien is er volgens onderzoeker Sijmen Ruwhof weinig veranderd.

Politie schiet man dood in centrum Amsterdam: Vermoedelijk had hij daarvoor een andere man neergestoken toen de twee ruzie kregen.

Bus Mali rijdt op landmijn, 26 doden: De bus kwam uit buurland Burkina Faso en was net de grens overgestoken.

#MeToo kost twee Canadese politici hun baan: De minister van Sport en de leider van een oppositiepartij worden beschuldigd van seksuele intimidatie.

En dan nog dit:

Presentator en radio-dj Gerard Ekdom viel gisteravond maar liefst twee keer in de prijzen bij het RadioGala. Zijn programma Ekdom in de Ochtend kreeg de Gouden RadioRing en Ekdom zelf kreeg de Zilveren RadioSter; de prijs voor de beste radioman.

Het is de vierde keer dat de dj van NPO Radio 2 de prijs wint. "Deze zag ik niet aankomen", zei hij toen hij de prijs in ontvangst nam.

Annemieke Schollaardt, ook van NPO Radio 2, werd verkozen tot de beste radiovrouw. Zij won de prijs ook al eens in 2011. De Marconi Oeuvre Award ging naar Adam Curry.

Fijne dag!

STER reclame