De afgetreden minister Kent Hehr AFP

Twee vooraanstaande Canadese politici zijn op een en dezelfde dag afgetreden omdat ze ervan worden beschuldigd dat ze zich seksueel intimiderend hebben gedragen tegenover vrouwen.

Minister Hehr van Sport vertrekt omdat vrouwen op Twitter zeggen dat ze zich in zijn omgeving onveilig voelden vanwege zijn herhaaldelijke ongepaste opmerkingen, zoals "Je bent mjammy." Er komt een onderzoek naar deze beschuldigingen, maar Hehr krijgt van premier Trudeau niet de kans om de uitkomsten daarvan af te wachten.

"We nemen als kabinet beschuldigingen van wangedrag zeer serieus. Het is belangrijk om vrouwen te steunen die met die beschuldigingen komen en dat zullen wij dus ook doen", liet Trudeau weten vanuit Davos, waar hij het World Economic Forum bijwoont.

Hehr is vaker in het nieuws geweest vanwege zijn soms grove opmerkingen. Tegenover een groep mensen die ernstige fysieke beperkingen hebben ten gevolge van het beruchte slaapmiddel Softenon zei hij: "Jullie hebben het zo slecht nog niet. Iedereen in Canada heeft wel een jankverhaal." Hehr, die zelf in een rolstoel zit, was ook minister voor mensen met een beperking.

Hij gaf in december toe dat zijn gedrag soms "bot" en "onbehoorlijk" is.

Evenveel mannen als vrouwen

Eerder op de dag was de leider van een oppositiepartij in de provincie Ontario teruggetreden omdat hij ongewenste avances zou hebben gemaakt bij verschillende vrouwen. Deze Patrick Brown ontkent alles, maar zegt op te stappen omdat hij zijn partij niet in de weg wil zitten bij verkiezingen die in juni in de provincie worden gehouden.

Nadat de beschuldigingen tegen hem naar buiten waren gekomen maakte hij zichtbaar gespannen in een korte toespraak zijn vertrek bekend.

Hehr en Brown zijn de meest prominente Canadese politici die tot nu toe onder druk van de #MeToo-beweging zijn vertrokken. Premier Trudeau legt veel nadruk op gelijkwaardigheid: zo bestond zijn kabinet toen het in 2014 aantrad uit evenveel mannen als vrouwen.

STER reclame