Foodwatch: stop verkoop schadelijke energiedrankjes in ziekenhuizen
Foodwatch roept ziekenhuizen op te stoppen met de verkoop van energiedrankjes in automaten, kiosken en restaurants. De actiegroep vindt het krom dat kinderartsen waarschuwen voor de gevaren van de drankjes, terwijl kinderen "bij de uitgang van datzelfde ziekenhuis verleid wordt de schadelijke drankjes te kopen".
Volgens kinderartsen veroorzaken pepdrankjes met veel suiker, cafeïne en taurine klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij jonge patiënten. Zij pleiten voor een verkoopverbod voor minderjarigen.
Zo'n verbod gaat er voorlopig niet komen, zegt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Hij vindt dat ouders, scholen en verkooppunten waar veel kinderen komen, zoals sportclubs en schoolkantines, verantwoordelijk zijn.
Helft verkoopt energiedrankjes
In het geval van de ziekenhuizen neemt de helft die verantwoordelijkheid niet, schat Foodwatch, dat zich baseert op een kleine steekproef onder zeventien van de ongeveer 80 ziekenhuizen in Nederland.
"Er wordt veel rotzooi verkocht in ziekenhuizen", zegt een woordvoerder van Foodwatch. "Ziekenhuizen zouden meer het goede voorbeeld moeten geven. Dat geldt voor junkfood, softijs en koeken, maar helemaal voor energiedrankjes. Die zijn echt gevaarlijk voor kinderen."
Ik raad mijn zoons af de drankjes te drinken.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt de drankjes ook ongezond. Deze week wordt het thema besproken in de bestuursvergadering, al wijst een woordvoerder erop dat zij als branchevereniging ziekenhuizen niets kunnen verbieden.
"Ik raad mijn zoons af de drankjes te drinken", zegt NVZ-woordvoerder Wouter van Horst, die overigens twee zoons heeft van boven de 18. "Maar ziekenhuizen, en de cateraars met wie zij contracten hebben, beslissen uiteindelijk zelf wat er wordt verkocht."
Ziekenhuis MC Groep heeft naar aanleiding van de oproep van Foodwatch alle energiedrankjes uit de verkoop gehaald. Het ziekenhuis, met afdelingen in onder meer Lelystad en Dronten, verkocht de drankjes volgens Omroep Flevoland in het restaurant en in frisdrankautomaten.