Aangepast

Wat gebeurt er als je energiedrank drinkt?

Kinderartsen willen graag een verbod op energiedrankjes voor kinderen jonger dan 13 jaar en een maximum van één blikje voor jongeren tot 18 jaar. Te veel van deze drankjes zorgt volgens hen voor veel klachten bij kinderen en jongeren.

Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je een blikje energiedrank achteroverslaat? En welke (nadelige) gevolgen heeft dat? Check het in onderstaande video:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Er zit helemaal niets in energiedrank wat jongeren nodig hebben, wil Jaap Seidell vooropstellen. Seidell is hoogleraar Voeding & Gezondheid aan de VU Amsterdam. "Maar als je als 16-jarige een blikje drinkt, is het niet zo heel erg."

Het gevaar zit volgens hem bij jongeren die grootverbruikers zijn, die elke dag wel een liter of meer drinken. "Er zitten stoffen zoals suikers en cafeïne. Die kunnen wel slecht zijn voor jongeren als ze er veel van binnenkrijgen." Ook zitten er oppeppende stoffen als taurine en guarana in. Wat dat precies met je doet is nog niet bekend.

Dat jongeren meer gevaar lopen dan volwassen komt omdat ze een lager lichaamsgewicht hebben. Daardoor krijgen ze sneller hogere concentraties van die stoffen in hun bloed.

Het kost bijna niks, het is overal verkrijgbaar en licht verslavend.

Hoogleraar Jaap Seidell over energiedrankjes

Seidell kan nog wel even doorgaan met het opsommen van slechte dingen: "De suikers vullen niet en je blijft dus gewoon dooreten en -drinken zoals je normaal doet, waardoor het een extra dikmaker is. Door alle suiker heb je bovendien op latere leeftijd ook kans op diabetes type II. Het drankje is daarnaast zo zuur dat als je het veel drinkt, je last kan krijgen van tanderosie - je tanden lossen dan langzaam op."

Slecht slapen

Het drankje heeft ook indirect veel gevolgen voor jongeren. "Ze drinken het op school de hele dag door en kunnen dan 's nachts niet meer slapen. De volgende dag komen ze vermoeid terug op school en de enige manier waardoor ze dan weer alert worden, is het drinken van nieuwe energiedrank."

Hij snapt niet goed waarom we dit verkopen aan (jonge) kinderen die er meestal niet goed mee om kunnen gaan. "Bij pubers zitten de problemen, daar wordt het meest gedronken", zegt Seidell. "Ik zou er wel wat voor voelen om een verbod onder de 16 jaar in te stellen. Vanaf die leeftijd mag je verwachten dat ze oud en wijs genoeg zijn."

Sport

Als laatst wil Seidell nog een fabeltje uit de lucht halen. "De drankjes worden altijd geadverteerd met extreme sporten en idolen zoals Max Verstappen. Maar energiedrankjes zijn absoluut geen sportdrankjes. De drankjes zijn ontwikkeld om je hersenen een oppepper te geven, niet je spieren. Bij het sporten kan je beter gewoon water blijven drinken."

Deel artikel: