NOS NieuwsAangepast

Britse Aldi verkoopt geen energiedrankjes meer aan kinderen

Aldi stopt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 16 jaar. Vanaf 1 maart gaan kassamedewerkers vragen om een identiteitskaart als er twijfel is over de leeftijd van de koper.

"We voeren deze leeftijdsbeperking in vanwege de groeiende bezorgdheid over het gebruik van energiedranken onder jongeren", zei een woordvoerder van Aldi UK tegen The Guardian.

Verschillende Britse supermarktketens met een groot marktaandeel hebben intussen een verbod op energiedrankjes ingevoerd. Naast Aldi (nummer 5), doen Asda (nummer 3), Waitrose (nummer 8) en sommige winkels van Morrisons (nummer 4) mee. De twee grootste Britse supermarktketens, Tesco en Sainsbury's, volgen vooralsnog niet.

In Groot-Brittannië is veel te doen over energiedrankjes. Verschillende rapporten en de populaire chef-kok Jamie Oliver roepen op tot een verbod omdat de drankjes "onacceptabel" hoge hoeveelheden suiker en cafeïne bevatten.

Vorige week vroeg een parlementslid om een landelijk verbod op de frisdrank voor kinderen onder de 16. Premier May reageerde door een onderzoek aan te kondigen.

Nederland

Ook in Nederland wordt opgeroepen energiedrankjes te verbieden. Maandag pleitten kinderartsen ervoor ze in ieder geval te verbieden voor jongeren onder de 18 jaar. De frisdrank leidt tot rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen.

Desondanks gaat een verbod op energiedrankjes volgens staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid voorlopig te ver. Hij zei dat de overheid nu al adviseert niet te veel energiedrankjes te drinken. Het Voedingscentrum adviseert om onder de 13 jaar geen energiedrank te drinken en tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag.

In Nederland wordt het Britse plan niet overgenomen. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf de maatschappelijke discussie over het onderwerp op de voet volgt, en dat wordt bekeken wat het in de toekomst voor Aldi in Nederland betekent.

Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je een blikje energiedrank achteroverslaat? Bekijk het in de onderstaande video:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl