NOS NieuwsAangepast

Kinderartsen: verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen

Kinderartsen willen een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Veel klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij jonge patiënten blijken te worden veroorzaakt door deze pepdrankjes.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) drinken met name tieners vanaf 12 jaar soms wel zes blikjes of meer leeg en belanden dan met dergelijke klachten op de afdeling Spoedeisende Hulp. Maar ook andere klachten blijken vaak te verdwijnen als het kind stopt met het drinken van energiedrankjes.

In 2014 pleitten kinderartsen al voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 13 jaar, maar dat is er nooit gekomen. Toen werd gewezen op de verantwoordelijkheid van de ouders.

Blokhuis: nu geen verbod

Een verbod op energiedrankjes gaat staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid voorlopig te ver. Hij wijst erop dat er meer producten zijn die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren en hij benadrukt dat de overheid nu al adviseert niet te veel energiedrankjes te drinken.

Hij ziet daarin ook een belangrijke rol voor ouders, scholen en kantines van sportclubs. Bovendien praat de staatssecretaris met allerlei organisaties over een "Nationaal Preventieakkoord". Daarin moeten afspraken worden gemaakt over gezond leven.

Blokhuis kan zich de zorgen van de kinderartsen overigens wel voorstellen. Hij wil daarom het RIVM of de Gezondheidsraad laten onderzoeken wat precies de schadelijke gevolgen van de drankjes zijn. Ook gaat hij bekijken hoe andere landen hiermee omgaan. Dat er later alsnog een verbod komt, is volgens de staatssecretaris misschien wel mogelijk, maar daar wil hij niet op vooruitlopen.

Dit is geen onschuldige frisdrank.

Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen

Het Voedingscentrum adviseert om onder de 13 jaar geen energiedrank te drinken en tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag. Ook staat op de blikjes de verplichte waarschuwing: niet aanbevolen voor kinderen. Volgens kinderartsen is dat niet genoeg.

"Dit is geen onschuldige frisdrank. We zien steeds meer kinderen met klachten die uiteindelijk veroorzaakt worden door energiedrankjes", zegt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook op scholen wordt het steeds vaker gesignaleerd. Met als gevolg dat op veel scholen de energiedrankjes al uit de automaten zijn gehaald, omdat de kinderen zich niet kunnen concentreren."

Te weinig onderzoek

De artsen weten dat er in de blikjes te veel cafeïne, suiker en taurine zit, maar uitgebreid onderzoek naar het effect van deze stoffen op een kinderlichaam is nog niet gedaan.

De arts wijst erop dat het vroeger ook normaal was om op jonge leeftijd alcohol te drinken toen de schadelijkheid daarvan nog niet bekend was. "Bij alcohol is heel veel voorlichting over gegeven. Door een verbod in te voeren, komt er een sterkere bewustwording dat het niet onschuldig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl