NOS Nieuws

'Energiedrankjes zijn voor iedereen überslecht'

"Energiedrankjes: ze zijn slecht voor je en ze stinken." Op de Facebookpagina van de NOS blijkt veel steun te zijn voor een eventueel verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 13 jaar.

Er wordt zelfs opgeroepen tot een algehele ban op het drankje, maar Facebookgebruikers vrezen ook de betutteling van "wéér een verbod".

Kinderartsen vergelijken de drankjes met alcohol en tabak, waar al een leeftijdsgrens voor bestaat. De voorzitter van de kinderartsenvereniging, dokter Rolf Pelleboer, maakt zich zorgen, omdat kinderartsen steeds vaker kinderen en jongeren tegenkomen die ziek zijn geworden van de drankjes.

Verantwoordelijkheid

Joke wil het liefst de drankjes per direct uit de handel halen. "Het is voor iedereen überslecht." Remy volgt haar daarin. "Direct verbieden", stelt hij. "Voor mijn part onder de 16 of 18. Naast de verschrikkelijke stank van deze drankjes, zijn ze aanwijsbaar slecht voor het gedrag en de ontwikkeling van kinderen."

Hij heeft ook al een idee waar het verbod als eerst kan worden ingevoerd. "Ik zou beginnen met een verbod op scholen en voetbalkantines."

Reyan roept hem tot de orde. "Dus omdat jij het vindt stinken en het slecht vindt, moet er een leeftijd op komen?" Ze wijst op de verantwoordelijkheid van de kinderen zelf, want: "Er zijn al genoeg verboden."

Ik zou beginnen met een verbod op scholen en voetbalkantines.

Remy

Ademhalen

En met dat laatste zijn meer mensen het eens. "Die betutteling in wat we allemaal wel en niet mogen (vinden) is dodelijk vermoeiend", zegt Ellis. Cheyenne gooit er op haar beurt een sarcastische opmerking tegenaan: "Wow, mogen wij nog wel ademhalen of mag dat ook al niet meer?" Denise, die zelf nog jong is, kan ook niets met een verbod. "Tuurlijk laten we alles gewoon verbieden. Straks mag de jeugd helemaal niks meer. Wat een feest."

Evelyn is het niet eens met de term 'betutteling'. "Bescherming, noem ik dat. Bij mijn weten is dat ook je taak als ouder."

Wow, mogen we nog wel ademhalen?

Cheyenne

Genoegen nemen met risico's

De 17-jarige Ilja twijfelde laatst of ze een blikje energiedrank wilde kopen. "Ik heb het blikje niet gekocht. Niet omdat ik niet genoeg geld had of omdat ik het vies vind, maar omdat ik genoeg zelfdiscipline beheers om tegen mezelf te zeggen dat het slecht voor me is en dat ik het dus niet moet drinken."

Ze vindt dat je zelf de keuze moet hebben. "Als mensen dat willen drinken, dan moeten ze dat zelf weten. Maar neem dan ook genoegen met de risico's die dat met zich mee brengt."

Dan maar zo?

Mark denkt op zijn beurt dé oplossing in huis te hebben. "Cola, friet, zure matten: allemaal verbieden. Geen tv meer doordeweeks, plus politiecontrole op tandenpoetsen. En verplicht om 20.00 uur naar bed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl