NOS NieuwsAangepast

De invloed van het kabinet-'Merkel IV' op Europa, Duitsland en ons

De leden van de SPD stemmen in met nieuwe coalitiegesprekken met de CDU/CSU. Een nieuwe regering Merkel is weer een stap dichterbij. In drie punten praten we je bij over wat het vierde kabinet van Angela Merkel zou betekenen voor Duitsland, Europa en Nederland.

Onderwerpen die aan de orde komen: sociale politiek onder 'Merkel IV', de Frans-Duitse as is terug van weggeweest, Rutte moet nu echt aanschuiven en waarom is onze blik zo op de Verenigde Staten gericht en niet op onze eigen achtertuin?

Arjan Noorlander: "In Brussel zien ze het zo: dit is een nieuwe start voor Merkel, maar ook een nieuwe start voor de Frans-Duitse as. Merkel en Macron gaan Europa samen de toekomst in duwen."

Als de Frans-Duitse as echt gas gaat geven, gaan Frankrijk en Duitsland veel bepalen voor Europa

Correspondent Arjan Noorlander

"Merkel is de grote leider van Europa geweest, SPD-leider Martin Schulz is uitgesproken pro-Europa en voor beiden staat Europa-politiek echt centraal in wat ze doen. Er is wel haast bij. Want men gaat er hier vanuit dat dit de laatste termijn wordt voor Merkel.

Voor de zomer van dit jaar moeten de eerste beslissingen al zijn genomen op Europees vlak. Zo willen Frankrijk en Duitsland een Europese minister van Financiën. Dat gaat vooral om het voorkomen van een nieuwe Griekenlandcrisis. Dat moet iemand worden met een grote zak geld en bevoegdheden om in te grijpen."

Jeroen Wollaars: "Voor mensen die van stabiliteit houden, en dat zijn veel Duitsers, is dit een goede stap. Het alternatief was namelijk nieuwe verkiezingen."

Het principeakkoord is voor elk wat wils

Correspondent Jeroen Wollaars

"Mensen met lagere inkomens betalen minder belasting. Werknemers krijgen lagere zorgverzekeringspremies, er komt meer geld voor sociale woningbouw en er wordt meer geïnvesteerd in onderwijs. Duitsland heeft een begrotingsoverschot van miljarden, dus de belastingen kunnen omlaag.

De woningbouw is een probleem want de huizenprijzen worden steeds hoger. In het onderwijs zijn de gebouwen er heel slecht aan toe, verrot zelfs. En de zorgverzekering is gigantisch hoog. Voor veel mensen is dat een probleem.

Je betaalt hier gemakkelijk 350 euro voor een zorgverzekering en zelfs meer als je particulier verzekerd bent. Er komt ook een grens aan het aantal vluchtelingen."

Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut: "Ik vind het vreemd dat wij het steeds over Trumps 'fire and fury' hebben en over allerlei zaken die ons niet aangaan, terwijl er in onze eigen achtertuin van alles aan het veranderen is."

Voor Rutte is dit het moment om mee te doen

Onderzoeker Hanco Jürgens

"We maken deel uit van dezelfde economische zone en dus zijn we min of meer gedwongen om mee te doen. Rutte moet zeggen: ho ho, wij willen ook verandering, maar niet zo sterk als de heer Macron. Nederland moet sterker deelnemen aan het debat want anders sta je aan de zijlijn en raast de Frans-Duitse trein snel verder. Denk aan een Europees monetair fonds of een Frans-Duitse nettowinstbelasting.

Er komt grote concurrentie met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Nederland kan zeggen waar we aan mee willen doen en waar onze grens ligt. Dan heb je pas echt invloed op het beleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl