Bondskanselier Angela Merkel (CDU)
Aangepast

Weer vier jaar regeren met Merkel? Veel SPD-leden zien het niet zitten

Het is allerminst zeker dat bondskanselier Angela Merkel ook de komende vier jaar weer Duitsland zal regeren. Ze heeft weliswaar vorige week werkafspraken gemaakt met de sociaal-democratische SPD van Martin Schulz, maar leden van de SPD moeten daar zondag nog wel mee instemmen.

Het principe-akkoord tussen CDU/CSU en de SPD over de vorming van een nieuwe Duitse regering kwam na zeer moeizame onderhandelingen tot stand. En de eerste geluiden uit de achterban van de SPD zijn niet erg hoopvol. In de deelstaten Saksen-Anhalt en Berlijn heeft de partij al tegen een coalitie met Merkel gestemd.

Weer vier jaar regeren met Merkel? Veel SPD-leden zien het niet zitten

Schulz probeert partij achter akkoord te krijgen

Gisteren bleek op een bijeenkomst in Dortmund dat ook de afgevaardigden in de grootste en belangrijkste SPD-deelstaat Noordrijn-Westfalen erg somber zijn over de afspraken die hun partijleider Schulz met Merkel heeft gemaakt.

Voor veel SPD'ers is het niet genoeg. Vooral de beperking op gezinshereniging voor vluchtelingen die in Duitsland een tijdelijke verblijfsstatus hebben gekregen, stuit op weerstand. Evenals een beperkte verhoging van de basisuitkering aan gepensioneerden zonder pensioen.

Ook missen veel SPD-leden een duidelijk versterking van het arbeidsrecht en de verhoging van de vermogensbelasting voor hogere inkomens.

Schulz reist door Duitsland in een poging de partij achter de afspraken met de CDU/CSU te krijgen. Vandaag is hij bijvoorbeeld in Düsseldorf waar hij spreekt voor een groep partijleden.

Veel SPD-leden zijn bang om weer vier jaar met Merkel te regeren. De partij leed bij de verkiezingen in september een zware nederlaag: het was zelfs het slechtste resultaat sinds de jaren 30.

Als de SPD zondag tegen een nieuwe coalitie met Merkel stemt, zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. De kans dat de CDU dan weer Merkel opstelt als kandidaat-bondskanselier is niet zo groot, omdat ook zij verlies leed bij de verkiezingen.

Het is nog onduidelijk wie dan in haar voetsporen zal treden. Maar met een eventueel vertrek van Angela Merkel als bondskanselier komt er een einde aan een tijdperk waarin zij in Europa furore maakte als crisismanager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl