Reuters
NOS NieuwsAangepast

Leiders CDU/CSU en SPD hebben akkoord over nieuwe grote coalitie

De partijleiders van CDU, CSU en SPD hebben in Berlijn een principeakkoord bereikt over de vorming van een nieuwe Duitse regering. Het akkoord is inmiddels goedgekeurd door de onderhandelingsteams, het eerst door het team van CDU/CSU, daarna door de SPD.

CDU-politica Klöckner zette het titelblad van het onderhandelingsresultaat alvast op Twitter.

De onderhandelingen duurden meer dan 24 uur. De reden dat het zo lang duurde is dat de wensen van de sociaaldemocratische SPD en de christelijk-conservatieve CSU nogal uiteenlopen.

De SPD-leden moeten op zondag 21 januari nog wel instemmen met het principeakkoord. "Dat kan ook nog misgaan", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Er is best wel veel tegenstand binnen deze partij. Dat wordt ook nog een spannende dag."

Binnen de SPD is veel discussie over het voortzetten van de coalitie met CDU/CSU. De SPD haalde bij de verkiezingen in september het slechtste resultaat sinds de jaren 30.

Als de SPD akkoord gaat, kunnen de komende weken gedetailleerdere afspraken worden gemaakt.

Volgens het 28 pagina's tellende akkoord gaat het belastingtarief voor topinkomens niet omhoog, zoals de SPD wilde. De premie voor de ziektekostenverzekering gaat omlaag.

Verder komt er geen gezinsherenigingsmogelijkheid voor vluchtelingen, met uitzondering van hooguit duizend schrijnende gevallen per maand. Dat gaat ten koste van het aantal vluchtelingen dat vanuit Griekenland en Italië naar Duitsland mag doorreizen.

Euro

De ondertekenaars nemen zich voor om samen met Frankrijk de eurozone te versterken, zodat de euro internationale crises beter kan doorstaan.

Na het bekend worden van het nieuws steeg de euro ten opzichte van de dollar naar het hoogste niveau sinds december 2014. Handelaren concluderen dat er nu een einde komt aan de politieke onzekerheid in de grootste economie van de eurozone.

De formatie na de verkiezingen van 24 september is de langste ooit. Merkel onderhandelde eerder met de Groenen en de liberale FDP over een coalitie, maar die gesprekken strandden in november. Een voortzetting van de coalitie met de SPD lijkt de enige manier om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl