NOS NieuwsAangepast

SPD-leden steunen nieuw coalitie-overleg met CDU van Merkel

De SPD stemt voor samenwerking met CDU

De SPD stemt in met nieuwe coalitiegesprekken met de CDU van bondskanselier Merkel. Op het partijcongres in Bonn spraken afgevaardigden over de vraag of er opnieuw een kabinet met de christendemocraten mag worden gevormd. Naar verwachting zullen de gesprekken met Merkel begin volgende week beginnen.

Van de 642 stemmen waren er 362 voor en 279 tegen. Er was één onthouding. Vanmorgen leek het er nog op dat de Duitse sociaaldemocraten weinig voelden voor de samenwerking. Partijleider Martin Schulz kreeg een lauw applaus na zijn pleidooi voor de zogenoemde 'grote coalitie'.

"Een klassieke pyrrusoverwinning", zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Schulz heeft 56 procent van de stemmen gekregen. Dat is wel een klap in zijn gezicht. Hij zal er meer van hebben verwacht."

Nog niet zeker

Met de steun van de afgevaardigden is een nieuwe regering van de CDU en de SPD nog niet zeker. Als er, op zijn vroegst in februari, een coalitieakkoord ligt moeten de ruim 440.000 leden van de SPD ook daaraan nog hun steun geven. Gezien het matige enthousiasme bij een groot deel van de partij kan die stemming alsnog een probleem opleveren voor Schulz en Merkel.

Ook de partij van Merkel kan nog besluiten om af te haken als de nieuwe gesprekken leiden tot plannen waar de leden niet achter staan. "Er ligt nu een principeakkoord tussen de twee partijen. De CDU/CSU kan ook zeggen: we komen niet meer aan kernpunten. Een deel van de leden doet dat ook al."

Weinig applaus voor Schulz op SPD-congres

Schulz en fractieleider Nahles zijn opgelucht. Volgens Schulz is met de ja-stem voor nieuwe gesprekken de weg vrijgemaakt voor harde onderhandelingen. "De CDU/CSU moet zich erop voorbereiden dat de onderhandelingen net zo taai worden als de verkennende gesprekken." Merkel zegt tevreden te zijn met de nipte overwinning voor Schulz.

Pijnpunten voor die onderhandelingen zijn het ontslagrecht, waarvan de SPD vindt dat dat te veel is versoepeld, en het onderscheid tussen het ziekenfonds en de particuliere verzekering, waar de partij van af wil.

"En ook vluchtelingen zijn een belangrijk punt. Gezinshereniging is opgeschort en het is nu de bedoeling dat 1000 mensen weer worden toegelaten. De SPD wil dat een speciale commissie gaat over de toelating van mensen en dat er niet wordt vastgehouden aan een bepaald aantal", zegt Wollaars.

Harakiri

Er hing voor zowel Schulz als Merkel veel af van het fiat van de SPD-afgevaardigden. Als er onder de sociaaldemocraten geen steun was voor de samenwerking, was dit de tweede mislukte poging van Merkel om een coalitie te vormen. Schulz zou mogelijk opstappen bij een mislukking.

Kritische partijgenoten van Schulz zijn tegen een nieuwe samenwerking met de CDU/CSU. Bij de afgelopen verkiezingen is de partij hard afgestraft. Een deel van de leden wil daarom dat de partij oppositie gaat voeren, om zichzelf zo opnieuw uit te vinden.

Ook de socialistische Die Linke, die politiek links van de SPD staat, spreekt van een historische fout. "De SPD pleegt harakiri", zegt Bernd Riexinger, een van de voorzitters van die partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl