NOS NieuwsAangepast

Schulz: onderhandelingen turbulent, maar zeer tevreden over resultaat

Schultz: we hebben intensief geworsteld

SPD-leider Schulz zegt dat de verkennende besprekingen over de vorming van een nieuwe Duitse regering spannend en turbulent zijn verlopen. Over de uitkomst is hij zeer tevreden. "Ik denk dat we uitstekende resultaten hebben geboekt", zei hij op de gezamenlijke persconferentie met CDU-leider Merkel en CSU-leider Seehofer.

Schulz stuurt het 28 pagina's tellende principeakkoord met unanieme instemming van de partijtop naar de ledenraad. Die moet op 21 januari beslissen of de onderhandelingen met CDU en CSU kunnen doorgaan. De uitkomst daarvan staat niet vast; in de SPD is veel weerstand tegen verlenging van de coalitie, omdat de sociaaldemocraten bij de verkiezingen in september een flinke nederlaag leden.

CDU-leider Merkel sprak van intensieve en diepgaande verkenningen die ervoor moeten zorgen dat de Duitsers ook over tien tot vijftien jaar een goed leven kunnen leiden. Op allerlei terreinen worden daar maatregelen voor genomen.

Ook voor de Europese Unie worden nieuwe initiatieven ontwikkeld. "Europa heeft een nieuwe bewustwording nodig", zei ze. De drie partijen zijn het erover eens dat daarbij gekeken moet worden naar de hervormingsvoorstellen die de Franse president Macron heeft gepresenteerd.

Het principeakkoord begint ook met het onderwerp 'Europa'.

Merkel zei optimistisch te zijn over de vraag of de SPD-leden het akkoord zullen goedkeuren. Als dat gebeurt, heeft Duitsland mogelijk voor april een nieuwe regering, zei CSU-leider Seehofer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl