De Franse president Macron bij zijn toespraak op de Sorbonne-universiteit AFP

De Franse president Emmanuel Macron wil dat er een gedeeld Europees defensiebudget komt en dat er een gezamenlijke interventiemacht wordt opgericht. Ook wil hij dat Europa samen optrekt tegen klimaatverandering en dat er een Europees bureau voor vluchtelingen en migranten wordt opgericht, waarmee asielaanvragen sneller kunnen worden afgehandeld.

Volgens Macron zijn nationalistische tendensen als gevolg van anti-immigratiegevoelens een bedreiging voor Europa. Hij noemde die gevoelens in een toespraak "in strijd met de principes waarmee Europa na twee wereldoorlogen is opgericht". Volgens hem zijn de "duistere sentimenten" terug in Europa. "We dachten dat het verleden niet meer zou terugkomen, maar we zijn vergeten Europa te verdedigen."

In de toespraak vroeg Macron zich af waarom Europa zich nog niet tot doel heeft gesteld om de Franse en Duitse markt te integreren en de wetgeving op elkaar te laten aansluiten. Lidstaten die zijn visie delen, worden opgeroepen zich aan te sluiten bij een groep die zich gaat bezighouden met wat Macron "de heroprichting van Europa" noemt.

Strategische cultuur

Hij wil verder dat er meer samenwerking komt tussen Europese inlichtingendiensten en dat de samenwerking op het gebied van preventie van terrorisme wordt versterkt. "Wat Europa mist, is een gedeelde strategische cultuur. We hebben niet dezelfde cultuur of mentaliteit, maar ik stel voor dat we daaraan gaan werken."

Macron waarschuwde ook voor de gevolgen van klimaatverandering. Hij wil dat er een Europese belasting op koolstofdioxide komt om daar iets tegen te doen. "Ik weet dat er veel weerstand zal zijn, maar laten we hierin voorop lopen." Behalve een Europese belasting op CO2-uitstoot, wil Macron ook dat internetgiganten meer belasting gaan betalen.

Minister van Financiën

De Europese economie zou volgens Macron geholpen zijn met de oprichting van een Europees agentschap voor innovatie. Hij denkt dat Europa alleen zo voorop kan lopen bij digitale ontwikkelingen.

Ook noemde hij het noodzakelijk dat er een fonds komt waarmee gezamenlijke investeringen gedaan kunnen worden om de Europese economie te beschermen tegen economische schokken. Daarbij herhaalde Macron zijn oproep voor een Europese minister van Financiën.

Duitse verkiezingen

Macron deed zijn uitspraken op de prestigieuze Sorbonne-universiteit in Parijs, waar studenten uit heel Europa studeren. Het is niet toevallig dat de Franse president vandaag zijn toespraak hield. Twee dagen geleden werd de CDU/CSU van de Duitse bondskanselier Merkel de grootste partij bij de verkiezingen.

Merkel staat nu voor een ingewikkelde formatie, die mogelijk een coalitie oplevert met de liberale FDP. Christian Lindner, de leider van die partij, is al langer kritisch over Macrons plannen voor Europese integratie. Zondag zei hij nog dat hij zich zal verzetten tegen de financiële plannen van Macron. Vooral het plan voor een Europese minister van Financiën stuit hem tegen de borst.

STER reclame