Anti-brexitbetogers bij de Santa Maria Novella in Florence
NOS NieuwsAangepast

Grote druk op premier May bij cruciale toespraak in Florence

De toespraak die de Britse premier May vanmiddag in de basiliek Santa Maria Novella in het centrum van Florence hield was al zwaarbeladen, nog voor ze een woord had gesproken.

In Brussel en de Europese hoofdsteden zal met de grootste aandacht worden meegeluisterd. May wordt geacht om te schetsen wat de Britten te bieden hebben in de onderhandelingen over de brexit. Die gesprekken, die muurvast zitten, gaan maandag verder.

En EU-onderhandelaar Barnier heeft gezegd dat hij duidelijkheid wil van de Britten voor de onderhandelingen worden hervat.

Gisteren kwamen Britse media al met elementen uit May's toespraak. De BBC meldde dat Londen 20 miljard euro wil betalen voor de brexit. Als dat zo is, is het zeer de vraag of Brussel daar genoegen mee zal nemen: daar circuleren bedragen tussen de 60 en 100 miljard euro.

Verder zal May volgens de berichten vragen om een overgangsperiode van twee jaar na de brexit in maart 2019, waarin Groot-Brittannië toegang houdt tot de interne markt - ook essentieel bij de onderhandelingen en een punt dat tot veel verdeeldheid leidt.

Verzoenend

Hele citaten zijn er ook al naar buiten gekomen, die - geen toeval - vooral verzoenend klinken.

"Als dit hoofdstuk van onze Europese geschiedenis is geschreven (...) zal dit niet worden herinnerd als het eind van de relatie, maar als het begin van een nieuw partnerschap."

Of: "De ogen van de wereld zijn op ons gericht, maar als we onze verbeelding gebruiken bij het vormgeven van deze nieuwe relatie kunnen we optimistisch zijn over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie."

Groot-Brittannië wil proberen Europa gerust te stellen, dat wordt Mays belangrijkste missie.

Commotie

De druk op haar is immens groot. Aan de ene kant zijn er de verwachtingen van 'Brussel', de Europese Commissie, de Raad en de overige EU-lidstaten die niet blij zijn met het Britse vertrek en niet van plan zijn om veel concessies te doen.

Anderzijds moet May de tegenstellingen in eigen huis zien te overbruggen. De uitgesproken minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, voorstander van een 'harde' brexit, schreef - ook weer niet toevallig - deze week een spraakmakend krantenartikel waarin hij pleitte voor een "Glorious Brexit". Het veroorzaakte veel commotie en May werd van verschillende kanten opgeroepen om Johnson te ontslaan.

Maar dat deed ze niet. Gisteren riep ze de belangrijkste ministers bijeen om hen voor te bereiden op de toespraak van vanmiddag. Na afloop kwamen Johnson en zijn tegenpool, minister van Financiën Philip Hammond die een 'zachte' brexit met een uitgebreide overgangsregeling bepleit, zij aan zij naar buiten, beiden met een niet spontaan ogende glimlach om de lippen.

Lichaamstaal is belangrijk in dit soort situaties. De ministers die het dus intern flink met elkaar aan de stok hebben, zitten vanmiddag in de Santa Maria Novella naar verluidt gebroederlijk naast elkaar. Ook weer om eenheid uit te stralen en het beeld op te roepen dat de Britten in weerwil van de beeldvorming wel degelijk weten wat ze willen, en het daar onderling ook over eens zijn.

Ook de locatie doet ertoe: May ontvouwt haar ideeën niet voor niets "in het historische centrum van Europa", de bakermat van de renaissance, zo klinkt het in haar omgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl