Brits Lagerhuis stemt in met uittredingswet EU
Na een acht uur durend debat heeft een meerderheid in het Britse Lagerhuis de regering van Theresa May vannacht groen licht gegeven om verder te gaan met de brexit. Het parlement stemde in met een uittredingswet waarmee de politieke, financiële en juridische banden met de EU kunnen worden verbroken.
Met de wet maken de Britten een einde aan het verdrag tot toetreding van 1972, waarmee ze een jaar later toetraden tot de Europese Gemeenschap. Door dat te doen kan de Britse regering de Europese wetten omzetten in Britse wetten. Zo wordt er geen gat geslagen in het Britse rechtssysteem wanneer de Britten in 2019 de EU verlaten.
De wet werd aangenomen met 326 stemmen voor en 290 tegen. Alle Conservatieve parlementsleden stemden voor. Het merendeel van Labour stemde tegen.
'Historische stap'
Premier May is tevreden met de uitslag. "We kunnen nu verder gaan met de onderhandelingen en hebben zo een sterke basis". Ze spreekt van een historische stap, waarmee de wil van het Britse volk tot uitdrukking wordt gebracht.
Hoewel de EU Withdrawal Bill volgens May leidt tot zekerheid en duidelijkheid, zien veel critici er een machtsgreep door de Conservatieve regering in. De kleine Liberaal Democraten, die altijd al unaniem tegenstander waren van de brexit, beschrijven de stemming als "een zwarte dag voor de moeder aller parlementen."
Wetten kunnen nu in principe per decreet aangepast worden. Deze zogenoemde Henry VIII-clausule is in de uittredingswet opgenomen, omdat het Europese rechtssysteem zo omvangrijk is dat de regering de mogelijkheid wil hebben om zonder tussenkomst van het parlement EU-wetten om te zetten naar Brits recht.
Parlementsleden aangemoedigd
Hoewel de mogelijkheid er is om onder tijdsdruk zonder tussenkomst van het parlement wetten aan te passen, is het wel de bedoeling om dit in samenspraak met het parlement te doen. "We moedigen parlementsleden uit alle delen van van Groot-Brittannië aan om samen te werken bij het opstellen van deze belangrijke wetten", zei May.