NOS NieuwsAangepast

'Groot-Brittannië wil 20 miljard betalen om brexit vlot te trekken'

Het Verenigd Koninkrijk is bereid om de Europese Unie 20 miljard euro te betalen om uit de unie te stappen. In ruil daarvoor moet het VK tijdens de overgangsperiode wel toegang blijven houden tot de interne markt, meldt de BBC.

Morgen houdt de Britse premier May op een EU-bijeenkomst in Florence een langverwachte toespraak over het traject naar de brexit. Nadat ze haar ministers vandaag op de hoogte had gebracht van de inhoud van de speech, maakte de BBC bekend dat May de andere EU-landen daarin "een open en genereus aanbod" zou doen.

Dat aanbod lijkt de garantie in te houden dat geen enkel EU-land extra moet betalen voor het gat in de Europese begroting dat Groot-Brittannië achterlaat, schrijft de BBC.

Naar de speech van May wordt in Brussel met spanning uitgekeken. De onderhandelingen tussen Londen en de EU zitten in een impasse. Brussel verwacht miljarden euro's van de Britten als ze de EU verlaten, maar tot nu toe wilde May daar niet aan. De onderhandelaars gaan maandag weer verder praten.

Volgens de BBC zal de Britse premier ook gaan zeggen dat ze na maart 2019, als Groot-Brittannië daadwerkelijk de EU verlaat, een overgangsperiode wil van twee jaar. Haar belangrijkste ministers zijn het erover eens dat zo'n periode nodig is, zodat het bedrijfsleven zich kan aanpassen. Maar over de vraag hoe lang die periode moest duren was er onenigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl