Eurlings vlak voor zijn vertrek als minister, in september 2010
NOS NieuwsAangepast

Camiel Eurlings: van CDA-kroonprins naar gevallen IOC-lid

Met zijn afscheid als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) haalt Camiel Eurlings opnieuw het nieuws met een voortijdig vertrek. De Limburger werd in 2010 nog gezien als de kroonprins van het CDA. Hij was voor die partij minister van Verkeer en werd later directeur bij KLM. Gisteren trad hij af als IOC-lid, nadat hij in opspraak was geraakt vanwege de mishandeling van zijn ex-vriendin.

De afgelopen dagen zwol de roep om zijn vertrek aan. "Een boegbeeld voor de sport moet van onbesproken gedrag zijn", vonden oud-sporters. Bestuursleden van sportkoepel NOC*NSF drongen aan op zijn vertrek en Kamerleden vonden dat het IOC-lid de eer aan zichzelf moest houden. Ook premier Rutte zei "te begrijpen dat sportkoepel NOC*NSF met Eurlings in gesprek ging" over zijn functie.

Bekijk hier hoe de mishandeling van zijn ex-vriendin leidde tot het vertrek van Eurlings:

Hoe mishandeling leidde tot terugtreden Eurlings als IOC-lid

Dat hij het onderwerp zou worden van een landelijke discussie, kon in 2004 nog niemand voorzien. In dat jaar wordt Eurlings als 30-jarige de jongste lijsttrekker bij verkiezingen voor het Europees Parlement. Drie jaar later zou het politieke talent de jongste minister worden in het kabinet-Balkenende IV. Media omschrijven hem in die periode als een "flamboyant zondagskind".

'Us Camielke', zoals de bijnaam van de Limburger luidt, wordt gezien als potentiële opvolger van premier en partijleider Jan Peter Balkenende. In 2010, nadat diens vierde kabinet is gevallen, is het de vraag of Balkenende nog een keer CDA-lijsttrekker moet worden, of dat Eurlings hem moet opvolgen.

"Leden van het partijbestuur uit Limburg en Brabant waren voor Eurlings; zij waren bang dat het CDA in het zuiden veel aanhang zou verliezen als de gereformeerde Balkenende aan het roer zou blijven staan", zegt politiek verslaggever Wilco Boom, die over die periode het boek De val van Balkenende schreef.

Tegen mij zei Eurlings later dat hij nooit is gevraagd voor het CDA-lijsttrekkerschap.

Wilco Boom, politiek verslaggever

Balkenende en de toenmalig partijvoorzitter verklaren dat Eurlings het aanbod afwijst. "Maar tegen mij zei hij later dat hij nooit is gevraagd", zegt Boom. In maart van dat jaar beëindigt Eurlings, kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, totaal onverwacht zijn politieke loopbaan. Hij kondigt aan dat hij meer tijd aan zijn privéleven wil besteden en een gezin wil stichten met zijn vriendin.

Een jaar later is die relatie voorbij. Na zijn vertrek polsen de christen-democraten Eurlings als partijleider, maar hij weigert. Tegen de NOS zegt hij dat hij zeer tevreden is met zijn baan bij de KLM, waar hij op dat moment in de directie zit. In 2013 wordt hij daar president-directeur.

'Geen goede manager'

Maar na vier jaar legt hij zijn functie bij de vliegmaatschappij voortijdig neer. Volgens het AD wordt Eurlings zelfs "aan de kant gezet". Zijn termijn zou nog enkele maanden doorlopen, maar de raad van commissarissen ziet niets in een een langer dienstverband. Bronnen binnen het bedrijf melden dat de raad Eurlings geen goede manager vindt.

Naar verluidt verdedigde het directielid de Nederlandse belangen niet goed genoeg binnen Air France-KLM. "Hij was aangesteld om de relatie richting Den Haag, Brussel en Schiphol te managen. Daar hebben we eigenlijk weinig van gezien", zegt voorzitter Annette Groeneveld van VNC, de vakbond voor cabinepersoneel.

Eurlings duikt in 2015 op als bestuurder bij creditcardmaatschappij American Express. Zijn nieuwe baan maakt hij pas enkele maanden later bekend via de netwerksite LinkedIn. Twee jaar later vertrekt hij er ook met stille trom. Dat wordt pas maanden later bekend.

KLM-directeur Eurlings bij het 95-jarig bestaan van de vliegmaatschappij in 2014

Maar ondanks zijn ontslag bij KLM en vertrek bij American Express zit Eurlings niet stil, zegt zijn woordvoerder tegen Quote. "Hij heeft de afgelopen maanden verschillende activiteiten gedaan als IOC-lid", is de reactie. Eurlings is in 2013 aangetreden bij IOC als opvolger van koning Willem-Alexander, die op zijn komst zou hebben aangedrongen. De baan is in principe vrijwillig, maar onkosten worden ruimschoots vergoed.

In februari 2016 raakt het IOC-lid in opspraak, als blijkt dat zijn ex-vriendin aangifte tegen hem heeft gedaan vanwege mishandeling. Zij zou een hersenschudding, een gebroken elleboog en kneuzingen hebben opgelopen. Eurlings wil niet ingaan op de beschuldigingen en doet aangifte van smaad tegen zijn ex-vriendin.

Halfslachtig en te laat

Bijna een jaar later treft hij een schikking met het Openbaar Ministerie. Hij doet enkele dagen maatschappelijk werk en krijgt een aantekening op zijn strafblad. In december 2017 biedt hij voor de eerste openlijk excuses aan, voor wat hij zelf een eenvoudige mishandeling noemt. Critici noemen de verontschuldigingen halfslachtig en te laat.

Na zijn verklaring laait het debat over zijn rol als IOC-lid alleen maar verder op. Zijn uitspraken in een interview met NRC Handelsblad helpen niet. Eurlings spreekt van een "wederzijds handgemeen" en "handtastelijkheid", maar wil geen details kwijt. Na dagen vol nieuwsberichten over zijn aanblijven, besluit de voormalige 'kroonprins' alsnog op te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl