Het Capitool in Washington
NOS NieuwsAangepast

Congres VS keurt tijdelijke begroting goed, 'shutdown' voorkomen

Het Amerikaanse Congres heeft een tijdelijke begroting goedgekeurd waardoor een sluiting van de overheid op korte termijn is voorkomen. Zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat stemde een deel van de Democraten met de Republikeinen mee. De deadline voor de tijdelijke begroting lag vandaag om middernacht, anders was er sprake geweest van een zogeheten shutdown.

De tijdelijke begroting is niet de eerste dit jaar en regelt het hoogst noodzakelijke voor een maand. Er zijn onder meer een aantal maatregelen genomen om te zorgen dat gezondheidszorgprogramma's voor veteranen en kinderen kunnen blijven draaien. Ook is er geld vrij gemaakt voor een afluisterprogramma van terroristen. Het leger krijgt 5 miljard voor het verbeteren van een raketprogramma vanwege de Noord-Koreaanse dreiging. Met een deel van het geld moeten twee beschadigde destroyers worden gerepareerd.

President Trump moet de tijdelijke begroting nog tekenen. De verwachting is dat hij dat doet.

Hete hangijzers doorgeschoven

Met het goedkeuren van een tijdelijke begroting zijn een aantal hete hangijzers doorgeschoven. Het Congres gaat met reces en de leden komen pas in het nieuwe jaar weer terug naar Washington. Dan zullen ze besluiten moeten nemen over onder meer immigratie, gezondheidszorg en het budget.

De onderwerpen zullen opnieuw de eensgezindheid van de Republikeinen testen. De partij heeft zowel in het Huis als in de Senaat een meerderheid. Als er stemmen van Democraten nodig zijn, zullen die naar verwachting concessies eisen op het gebied van de 800.000 'Dreamers'. Dat zijn illegale immigranten die als kind naar de VS zijn gekomen. Onder de regering-Obama werden ze niet uitgezet, maar Trump wil de regeling afschaffen. Hij heeft het Congres tot maart gegeven om met een oplossing voor deze groep immigranten te komen.

De laatste shutdown was in 2013 onder president Obama. Alle niet-essentiële overheidsdiensten moesten dicht en honderdduizenden ambtenaren kregen niet meer betaald. De sluiting duurde toen 15 dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl