'Dreamers' worden ze genoemd: de kinderen van illegale immigranten. Onder president Barack Obama werden ze niet uitgezet en mochten ze in de VS werken of een opleiding volgen. Maar de huidige regering-Trump wil dit zogenoemde DACA-programma afschaffen.
Minister van Justitie Jeff Sessions zei in een verklaring dat het Congres zes maanden de tijd krijgt om met een alternatieve regeling te komen, anders gaat de regering hem zelf afbouwen.
In de VS verblijven nu bijna 800.000 'dreamers', die inmiddels grotendeels geïntegreerd zijn. Met zijn decreet uit 2012 bood Obama die groep bescherming. Die wordt nu stap voor stap afgebroken.
De anti-Obama
"Dit is Trump ten voeten uit", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Hij doet wat zijn achterban wil: strengere immigratiewetgeving en een hardere aanpak van migranten zonder geldige verblijfspapieren. Trump komt gewoon zijn verkiezingsbelofte na."
Volgens Van der Horst past deze zet in een patroon. "In alles manifesteert Trump zich als de anti-Obama. Of het nu gaat om klimaatwetgeving, Obamacare of immigratie. Alles wat Obama heeft bewerkstelligd, probeert Trump terug te draaien. Hij heeft zich voorgenomen om de politieke erfenis van zijn voorganger te slopen."
Ze vormgen geen bedreiging
Obama heeft op Facebook teleurgesteld geageerd. Hij noemt het besluit van president Trump om de DACA-regeling af te schaffen "wreed, destructief en verkeerd".
Wat ook de zorgen mogen zijn van de Amerikanen over immigratie, schrijft Obama, we mogen de toekomst van deze groep mensen niet bedreigen. "Deze jonge mensen zijn hier zonder dat ze dat konden helpen, en ze vormen geen bedreiging en nemen niets van ons af".
De dreamers moeten rekening houden met uitzettingen.
Minister Sessions noemde in de korte verklaring de regeling die Obama getroffen heeft in strijd met de grondwet. De vorige president ging daarmee volgens Sessions zijn bevoegdheid te buiten.
"Daar zit een tegenstrijdigheid in", zegt Van der Horst. "Eerder dit jaar stelde Trump een inreisverbod in en toen zei hij: de grondwet geeft de president zeer ruime bevoegdheden als het gaat om immigratie, daar heeft hij niet de instemming van het Congres of de rechter voor nodig."
Over zes maanden weg
Hij denkt dat de dreamers rekening moeten houden met uitzettingen. Het Congres heeft nog zes maanden de tijd om met een andere regeling te komen, maar het is de vraag of dat gaat lukken, zegt Van der Horst.
"De afgelopen jaren hebben de Democraten en de Republikeinen keer op keer geprobeerd de immigratiewetgeving te hervormen. Telkens is dat mislukt, dus het is de vraag of dat nu wel gaat lukken. Als het Congres niks doet, zullen veel dreamers de VS over zes maanden moeten verlaten."