NOS NieuwsAangepast

Daniel en zijn gezin vrezen voor Trumps immigratiedienst

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

"Jarenlang wist ik niet eens wat ICE was", vertelt Daniel. "Ik maakte me geen zorgen."

Zijn nerveuze lach verraadt dat dat niet langer het geval is. De zogeheten Immigration and Customs Enforcement, afgekort ICE, is de federale immigratiedienst die sinds het aantreden van president Trump veel angst veroorzaakt in de Amerikaanse immigrantengemeenschap. Zeker bij illegalen zoals Daniel. "Op het nieuws zie ik hoeveel mensen worden opgepakt en uitgezet. ICE zaait pure paniek. ICE is de duivel."

'Deze lui ontkomen aan mijn gevangenis'

Jarenlang had de Mexicaanse Daniel niet zoveel te vrezen. In 1997 was hij na een lange woestijntocht de grens met Amerika overgestoken, op zoek naar een beter bestaan voor zijn vrouw en jonge dochter. Hij vond het in Californië, zoals een kwart van de naar schatting elf miljoen illegalen in de Verenigde Staten.

Twintig jaar later is het gezin diepgeworteld in de hoofdstad Sacramento. "Mijn tweede kind, zoon Junior, werd hier geboren. Hij is dus Amerikaans staatsburger en inmiddels 15 jaar oud", vertelt Daniel. Zijn dochter studeert, zonder vrees voor uitzetting.

Daniel en zijn gezin

De zogeheten DACA-wet van president Obama beschermt kinderen die met een of beide ouders illegaal naar Amerika zijn gekomen. Zelf heeft Daniel een werkvergunning. Hij verkoopt groenten aan winkels en restaurants. Hij bekostigt de studie van zijn dochter en betaalt ieder jaar netjes belasting.

Maar ondanks het feit dat het gezin zich als modelburgers gedraagt, is de angst voor uitzetting uit de beginjaren weer helemaal terug. "President Trump maakt duidelijk dat we hier niet welkom zijn. Dat ik een crimineel ben, omdat ik mijn dochter illegaal dit land heb binnengebracht", vertelt echtgenote Gabriela met tranen in haar ogen. "Ik kan niet onder woorden brengen hoe verschrikkelijk het zou zijn als dit gezin uiteen zou worden gereten."

Hier in Californië geloven we niet in inreisverboden, muren en massadeportaties.

Staatscongreslid Rob Bonta

Toch is er steun uit invloedrijke hoek. De staat Californië is het hartgrondig oneens met het strenge immigratiebeleid van de regering-Trump en bereidt verschillende wetten voor die regelrecht tegen de federale regels ingaan. Zoals Senate Bill 54, die het politieagenten in Californië verbiedt om ICE te helpen bij het oppakken en uitzetten van illegale immigranten.

Staatscongreslid Rob Bonta schreef mee aan de wet en heeft zelf Assembly Bill 3 ingediend, die immigratieadvocaten zal helpen bij de juridische bijstand van illegalen: "Onze principes staan haaks op die van de regering in Washington. Hier in Californië geloven we niet in inreisverboden, muren en massadeportaties. Immigranten zijn een fundamenteel onderdeel van onze identiteit. En wij zullen de strijd aangaan om ze beschermen."

Protest tegen de strenge immigratiewetten

Feitelijk maken de wetsvoorstellen van Californië een zogeheten "Sanctuary State", een vrijplaats waar illegale immigranten niet hoeven vrezen voor uitzetting en actief kunnen deelnemen aan de samenleving. Overal in Amerika volgen tientallen steden al zo'n beleid. Begin deze week verklaarde minister Sessions van Justitie nog de oorlog aan deze opstandige gemeenten.

In een persconferentie dreigde hij hun federale fondsen stop te zetten als zij niet terug in het gareel gaan: "We zullen het geld voor politietaken alleen naar steden sturen die zich houden aan ons immigratiebeleid." Sessions meent dat gemeenten en staten als Californië hun bevolking in gevaar brengen door bijvoorbeeld opgepakte criminelen niet te controleren op hun verblijfsstatus.

Hij krijgt daarbij de steun van de sheriff Scott Jones van de Californische hoofdstad Sacramento: "Doordat je in onze staat niet mag checken of iemand illegaal is, kruipen criminele immigranten door de mazen van de wet. Ze lopen mijn gevangenis uit, begaan direct weer een misdaad en maken nieuwe slachtoffers." Jones is dan ook fel tegen het idee van een Sanctuary State en werkt - tegen de zin van zijn eigen burgemeester en gouverneur in - actief samen met de federale immigratiedienst ICE.

John Piña

"Dat werd tijd", zegt een opgeluchte John Piña. De 71-jarige gepensioneerde chauffeur verloor jaren geleden zijn dochter. "Verkracht en vermoord door een illegale immigrant, die daarna nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Mijn dochter zou nu nog geleefd hebben als deze man niet constant vanuit Mexico de grens had kunnen oversteken."

Gelukkig geeft president Trump ons weer wat hoop en vertrouwen.

John Piña

Jarenlang kon Piña zijn woede en frustratie niet kwijt in Californië. "Hier doen ze helemaal niets voor je", verzucht hij, terwijl hij wijst naar het indrukwekkende Capitool van de staatoverheid in Sacramento. "Gelukkig geeft president Trump ons weer wat hoop en vertrouwen. Hij wil de slechte jongens, de criminelen, het land uitzetten. Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen al die andere immigranten die zich wel aan de wet houden", benadrukt hij.

De Amerikaanse wijze

Piña heeft zelf Mexicaanse voorouders. Illegalen die zich goed gedragen hebben onder de regering-Trump niets te vrezen, meent hij. Maar dat klopt niet. Volgens de huidige regels van ICE kunnen illegale immigranten opgepakt en uitgezet worden als zij aanwezig zijn op een plek waar ook een illegaal is die de wet heeft overtreden. Een bijvangst van onschuldige illegalen is dus toegestaan.

Piña heeft daar geen moeite mee: "Kom op de juiste manier terug. Sluit aan in de rij en doe het zoals duizenden anderen het hebben gedaan. Op de correcte wijze. De Amerikaanse wijze."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl