Het schip raakte beschadigd door de aanvaring Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Amerikaans marineschip botst met olietanker, 10 vermisten

Na een aanvaring in de Straat van Malakka worden tien Amerikaanse marinemensen vermist. Vijf van de ongeveer 300 opvarenden van de USS John S.McCain raakten gewond. Het schip kwam vannacht in aanvaring met een olietanker onder Liberiaanse vlag.

Het schip is inmiddels aangekomen in Singapore, waar het naartoe ging voor een routinestop. De romp is zwaar beschadigd. Slaapplaatsen van de bemanning, de machinekamer en andere technische ruimtes zijn onder water gestroomd.

Door ingrijpen van de bemanning werd verdere schade voorkomen, waardoor het op eigen kracht kon doorvaren naar Singapore.

Drukke haven

Hoe de aanvaring kon gebeuren is onduidelijk. "In de meeste gevallen komt er een loods aan boord die het gebied goed kent. Die helpt je de haven binnen, samen met de verkeersbegeleiding aan wal", zegt Bas Buchner, directeur van het Maritieme Research Instituut Nederland.

Hij vermoedt dat er iets verkeerd is gegaan tijdens de vele handelingen in het drukke gebied. "Er varen daar heel veel schepen. Je moet op de radar en om je heen kijken, bedenken wat je moet doen, communiceren met andere schepen en actie ondernemen. Ik denk dat het daar ergens fout is gegaan."

Zoektocht

Singapore heeft helikopters en schepen van de marine en kustwacht ingezet om te zoeken naar overlevenden. Ook een ander Amerikaans marineschip speurt mee.

De torpedobootjager McCain is vernoemd naar twee admiraals, vader en zoon John S. McCain. Zij zijn de vader en opa van senator John McCain. Hij sprak via Twitter zijn medeleven uit met de betrokkenen.

Het is de tweede keer in drie maanden dat een Amerikaans marineschip betrokken is bij een aanvaring in Azië. In juni vielen er zeven doden toen de USS Fitzgerald in de buurt van Japan op een Japans vrachtschip botste.

Drie dagen geleden werd bekend dat deze aanvaring veroorzaakt werd door slecht zeemanschap en leiderschap en voorkomen had kunnen worden. De leiding van de Fitzgerald en enkele anderen werden uit hun functie gezet.

STER reclame