NOS Nieuws Buitenland

Congresleiders eens over begroting, 'shutdown' afgewend

BY-CC-SA 2.0

Congresleiders zijn het alsnog eens geworden over een begroting tot en met september, melden Amerikaanse media op basis van partijfunctionarissen. Als het Huis van Afgevaardigden en de Senaat er voor zaterdag mee instemmen en president Trump zijn handtekening zet is een zogeheten 'shutdown' van de baan.

Afgelopen vrijdag werd al uitstel bedongen waardoor Congresleiders zich een week langer de tijd gaven om een akkoord over de begroting te bereiken. Het gaat daarbij om een bedrag van ruim een biljoen dollar, voor onder meer extra geld voor het leger en grensbewaking. Voor de geplande muur langs de Mexicaanse zou geen geld zijn vrijgemaakt.

Bij een shutdown gaat de geldkraan dicht voor alle niet-essentiële overheidsdiensten. Zo'n 800.000 ambtenaren krijgen dan niet meer betaald. De laatste keer was in 2013, toen het vijftien dagen duurde.

De Republikeinen bereikten een akkoord met de Democraten nadat ze opnieuw een stemming over een nieuwe zorgwet, die Obamacare moet vervangen, hadden opgeschort. Dat had er weer mee te maken dat gematigde Republikeinen dwarslagen.

STER reclame