NOS NieuwsAangepast

'Shutdown' Amerikaanse overheid

Het is het Congres niet gelukt een akkoord te bereiken over de Amerikaanse overheidsfinanciën. Republikeinen en Democraten konden het niet eens worden over een compromis. Doordat de deadline vanochtend vroeg verliep, is er sprake van een zogeheten ' government shutdown'.

Dat betekent dat veel Amerikaanse overheidsdiensten vandaag niet opengaan, omdat de geldkraan is dichtgedraaid. Zo'n 800.000 ambtenaren zitten zonder dat ze betaald worden thuis zolang er geen akkoord is. Het Vrijheidsbeeld in New York en musea in Washington gaan dicht. Ook nationale parken sluiten, visumaanvragen worden niet behandeld en organisaties van veteranen krijgen geen geld. Bij de NASA blijft alleen Mission Control functioneren.

Schrappen

Overheidsdiensten die als onmisbaar worden gezien, blijven wel draaien. Zo blijven luchtverkeersleiders aan het werk, net als cipiers en voedselinspecteurs. Ook militairen krijgen hun salaris.

Meestal verloopt het goedkeuren van een nieuwe begroting zonder problemen. Maar nu hadden de Republikeinen de stemming voor de begroting gekoppeld aan het uitstel en schrappen van delen van de zorgwet van president Obama.

Bill Clinton

De deadline om de begroting aan te nemen verstreek vanochtend om 06.00 uur. De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, zegt dat er pas om 15.30 uur Nederlandse tijd verder wordt gesproken.

President Obama beschuldigde de Republikeinen er gisteravond van dat zij een crisis veroorzaken die de economie en burgers schade toebrengt.

De laatste keer dat de Amerikaanse overheid 'op slot' ging was eind 1995, onder het presidentschap van Bill Clinton. Toen duurde de shutdown 28 dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl