Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken na een gesprek met de Limburgse gouverneur Bovens en plaatsvervangend burgermeester Leers van Brunssum
NOS NieuwsAangepast

Minister Ollongren: burgemeester Leers is eerst aan zet in Brunssum

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken grijpt niet direct in om het vertrek van de Brunssumse wethouder Jo Palmen af te dwingen. Plaatsvervangend burgemeester Gerd Leers krijgt de tijd om orde op zaken te stellen. Dat heeft de minister gezegd na een gesprek met de Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens en Leers.

Ollongren zegt dat Brunssum met Leers op 1 januari een gezaghebbende waarnemend burgemeester krijgt. "Als zijn bevindingen zijn dat het toch niet op deze manier verder kan, dan ga ik ervan uit dat het in Brunssum heel serieus wordt genomen."

Begin deze maand zei Ollongren nog dat ze het liefst heeft dat de lokale politicus Palmen vertrekt. De oppositie in de gemeenteraad wilde dat hij zijn functie neerlegde na een geheim integriteitsonderzoek. Daarin wordt Palmen een "hoog risico" genoemd. Ook leeft een deel van de gemeenteraadsleden in onmin met Palmen na ruzies en scheldpartijen.

Vannacht stemde een meerderheid de raad in met een nieuw onderzoek. Palmen had zelf om het onderzoek gevraagd, om zijn naam te zuiveren. De oppositie liep boos weg toen de motie voor het nieuwe onderzoek aan de orde kwam.

Overleg

Burgemeester Winants stapt per 1 januari op vanwege de bestuurscrisis. Oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers (CDA) heeft van Ollongren de opdracht gekregen om orde op zaken te stellen en ervoor te zorgen dat partijen weer met elkaar gaan praten. "Daar waar niet integer bestuur aan de orde is, zal ik zeggen: tot hier en niet verder", zei Leers.

De CDA'er krijgt ruim de tijd om te werken aan herstel in de Limburgse gemeente. "Langer dan weken en maanden." Overigens ontstaat er na de gemeenteraadsverkiezingen in maart mogelijk weer een nieuwe situatie.

Ollongren zei verder dat ze gaat nadenken over een nieuwe wet. Die zou burgemeesters en de commissaris van de koning meer macht moeten geven om in te grijpen bij niet-integer bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl