Een zwaar beschadigd gebouw in Sanaa
NOS NieuwsAangepast

Nacht van bombardementen voor Rode Kruis-team in Jemen

Het Rode Kruis-team in Jemen met tv-maakster Floortje Dessing heeft in de hoofdstad Sanaa een nacht van bombardementen en beschietingen achter de rug. "Die bombardementen gaan aan een stuk door. Het is een gigantisch lawaai. Je hoort ook mensen buiten schreeuwen. Je kan je voorstellen, dat komt keihard binnen", zei woordvoerder Merlijn Stoffels in het NOS Radio 1 Journaal.

Het team wacht op een moment dat de route van de Rode Kruis-schuilkelder naar de luchthaven veilig is, zei Stoffels. "Wij zitten hier vast, we kunnen eigenlijk niets anders doen dan afwachten."

Het onderzoek of de route veilig is, wordt gedaan door Rode Kruis-medewerkers die elders in Sanaa zitten. Die hebben contact met alle partijen, zodat iedereen weet waar mensen van het Rode Kruis zitten. Die partijen worden ook ingelicht als Rode Kruis-medewerkers zich willen verplaatsen, zoals nu naar de luchthaven, "zodat we die tocht veilig kunnen maken", zei Stoffels.

Dessing

Dessing is met het Rode Kruis meegereisd om aandacht te vragen voor de nood van de twintig miljoen inwoners van het land. Door de jarenlange strijd is er een tekort aan voedsel, water, brandstof en medische hulp. Daar komt nog bij dat veel mensen geen geld meer hebben, omdat ze hun werk zijn kwijtgeraakt.

Ook in de ziekenhuizen zijn de tekorten merkbaar. Zonder brandstof kunnen de generatoren niet draaien en is er geen elektriciteit om operaties te kunnen doen. Ook is er onvoldoende operatiemateriaal om de gewonden te helpen.

Humanitaire ramp

De strijd in Jemen gaat tussen een Arabische coalitie, geleid door Saudi-Arabië, en door Iran gesteunde Houthi-rebellen. VN-secretaris-generaal António Guterres roept de strijdende partijen op tot een staakt-het-vuren. Hij zegt zich grote zorgen te maken over het oplaaien van het geweld.

Volgens Guterres had de nieuwe uitbarsting niet op een slechter moment kunnen komen. Al voor de reeks aanvallen van de afgelopen dagen, voltrok zich in Jemen een humanitaire ramp, zei hij. Duizenden mensen zijn overleden aan de gevolgen van cholera.

Guterres roept de strijdende partijen ook op om de blokkade van zee- en luchthavens volledig op te heffen. Eerder zei de VN al dat de gevolgen van de blokkade catastrofaal kunnen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl