Een Jemeniet haalt een jerrycan met water in Sanaa
NOS Nieuws

VN vraagt met klem Saudische blokkade van Jemen op te heffen

De Verenigde Naties vragen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië om de blokkade van Jemen volledig op te heffen. Volgens de coördinator van de humanitaire afdeling van de VN staan zeven tot acht miljoen mensen "op de rand van de hongerdood".

De coördinator, Mark Lowcock, zegt dat de blokkade weliswaar niet illegaal is, maar dat moet worden voldaan aan de regels van het humanitaire oorlogsrecht. "We vragen alle partijen om zich daaraan te houden en we veroordelen elke schending daarvan."

Afgelopen weekend waren hulpverleners met goederen voor het eerst weer welkom in Jemen, waar al jaren een burgeroorlog woedt. Ruim drie weken geleden stelde Saudi-Arabië de blokkade in.

"De blokkade moet volledig worden opgeheven om te voorkomen dat we met een humanitaire tragedie te maken krijgen die we in tientallen jaren niet hebben meegemaakt", zegt coördinator Lowcock.

Recordbedrag humanitaire hulp

De VN maakte verder bekend dat voor volgend jaar een nieuw recordbedrag nodig is voor humanitaire hulp wereldwijd: 22,5 miljard dollar. Dat is zo'n 300 miljoen euro meer dan voor dit jaar was gevraagd.

Het geld is volgens de VN net zoals dit jaar vooral nodig voor oorlogslachtoffers in Jemen, Syrië, Nigeria en Zuid-Sudan. Door oorlogen in Afrika en het Midden-Oosten hebben bijna 91 miljoen mensen dringende hulp nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl