Een ontheemd kind loopt langs geïmproviseerde schuilplaatsen in de Jemenitische kustplaats Hodeidah
NOS NieuwsAangepast

Het wordt nog erger in Jemen, nieuwe cholera-uitbraak dreigt

Het Rode Kruis zegt dat de humanitaire situatie in Jemen ondraaglijk is. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië stelde een grensblokkade in en sloot belangrijke verkeersaders in Jemen, als vergelding voor de raketaanval op de Saudische hoofdstad Riyad. Nu wordt gevreesd voor een cholera-uitbraak door het dreigende brandstoftekort.

Alle lucht- en zeehavens in het land, dat 27,5 miljoen inwoners telt, zijn gesloten voor hulporganisaties. Daardoor raakt het voedsel langzaam op. Johan Mooij, hulpverlener bij hulporganisatie Care, is in de hoofdstad Sanaa en maakt zich zorgen. "Al elf dagen komt er geen nieuw eten meer het land in. We teren langzaam in op de reserves", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"We zien heel snel een situatie opdoemen die we niet meer kunnen controleren", zegt Mooij. "De commerciële routes om eten binnen te krijgen zijn afgesloten, daardoor zijn de prijzen op de markt enorm gestegen."

Nu al zijn zeven miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp. Daar komen volgens de hulpverlener nog meer mensen bij, doordat die geen geld meer hebben om het schaarse voedsel te kopen.

Brandstoftekort

Niet alleen het voedsel raakt op. "Ook de brandstof, dat lijkt een nog groter probleem te worden", zegt Mooij. Voedsel kan door gebrek aan diesel niet meer naar andere plekken worden gebracht.

Door het dieseltekort dreigt een nieuwe cholera-uitbraak voor het land. "De drinkwater- en rioolzuiveringssystemen in de steden Al Hudaydah, Sadah en Taiz liggen stil door gebrek aan diesel", zegt Alexander Faite, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Jemen.

Volgens de hulporganisatie hebben daarom bijna één miljoen mensen geen toegang meer tot schoon water. Dat aantal kan oplopen tot 3,2 miljoen. "In een land dat net de grootste cholera-uitbraak uit haar geschiedenis achter de rug heeft", zegt het Rode Kruis.

De drinkwater- en rioolzuiveringssystemen in de steden die rood zijn omcirkeld liggen stil volgens het Rode Kruis

De zuidelijke kustplaats Aden is een van de weinige plaatsen waar aanvoer van hulp momenteel mogelijk is. Maar dat gaat maar mondjesmaat en is vanwege zijn ligging volgens het Rode Kruis niet de ideale plaats om het hele land te bevoorraden.

Saudi-Arabië meldde maandag nog dat het land de sluiting van vliegvelden en havens in Jemen zou opheffen, maar dat is tot op heden niet gebeurd.

VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock waarschuwde al voor een ongekende ramp. "Het zal in Jemen niet zo erg zijn als in Zuid-Sudan, waar tienduizenden doden vielen. Of zoals de honderdduizenden doden in Somalië. Het wordt in Jemen nog veel erger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl