Skyline van Riyad
NOS NieuwsAangepast

Saudi-Arabië onderschept raket uit Jemen bij hoofdstad Riyad

De Saudische luchtmacht heeft vlak bij de hoofdstad Riyad een raket van de Jemenitische Houthi-rebellen onderschept. De Saudische luchtafweer bij de internationale luchthaven, ten noordoosten van de hoofdstad, haalde de raket neer, meldt de Arabische tv-zender Al Arabiya.

Volgens de Saudiërs zijn er al vaker raketten uit Jemen onderschept, en ging het vandaag om een projectiel met beperkte afmetingen. Maar niet eerder naderde een raket zo dicht de miljoenenstad Riyad. Brokstukken van de raket kwamen terecht in een onbewoond gebied nabij de luchthaven. Al Arabiya meldt dat er geen schade is aangericht.

Iraanse bemoeienis

Volgens de Saudische autoriteiten toont de raket aan dat "een van de landen uit de regio" de Houthi-rebellen voorziet van wapens die de internationale veiligheid bedreigen. Met dat bewuste land wordt Iran bedoeld, dat de kant heeft gekozen van de sjiitische rebellen in Jemen.

De Houthi's hebben de internationaal erkende Jemenitische regering van president Hadi verjaagd en houden grote delen van het land bezet. Saudi-Arabië bestrijdt met een coalitie van soennitische bondgenoten de rebellen en voert al drie jaar zware bombardementen uit op Houthi-doelen in Jemen.

Volgens de VN voltrekt zich in Jemen een humanitaire ramp: er zijn ruim 8500 doden gevallen sinds het begin van de strijd en bijna 21 miljoen mensen hebben nauwelijks toegang tot voedsel en medische voorzieningen. Verwacht wordt dat aan het eind van het jaar een miljoen mensen besmet zijn met cholera.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl