Ravage na een bombardement van de coalitie onder leiding van Saudi Arabië in de Jemenitische hoofdstad Sanaa
NOS NieuwsAangepast

Saudi-Arabië heft omstreden sluiting vliegvelden en havens Jemen op

De vliegvelden en havens in Jemen gaan weer open. De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië had ze een week geleden gesloten als vergelding voor een raketaanval bij de Saudische hoofdstad Ryad.

De raket werd vanuit Jemen afgevuurd in de richting van het vliegveld van Riyad. De raket werd onderschept door het afweergeschut van Saudi-Arabië. Volgens de Saudiërs was de raket afgevuurd door Houthi-rebellen. De raket zou zijn geleverd door Iran.

Door de havens en vliegvelden te sluiten, wilde de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voorkomen dat er meer wapens vanuit Iran naar Jemen worden gesmokkeld.

Kritiek

Internationale hulporganisaties hadden kritiek op de sluiting van de vliegvelden en havens in Jemen. Volgens de organisaties konden er geen hulpgoederen meer worden aangevoerd. De situatie van miljoenen Jemenieten dreigt hierdoor verder te verslechteren.

In Jemen woedt al een paar jaar een hevige strijd. Die begon toen Houthi-rebellen de internationaal erkende regering van Jemen verdreven en delen van het land bezette. Sindsdien bombardeert Saudi-Arabië samen met Soennitische bondgenoten doelen van de rebellen. Bij de strijd zijn al meer dan tienduizend mensen om het leven gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl