NOS NieuwsAangepast

Tv-maker Floortje Dessing zit vast in Jemen: 'Situatie is heel heftig'

Televisiemaker Floortje Dessing zit vast in Jemenitische hoofdstad Sanaa, waar sinds enkele dagen gevochten wordt tussen de Houthi-rebellen en aanhangers van oud-president Saleh. Afgelopen nacht is de stad gebombardeerd door de internationale coalitie geleid door Saudi-Arabië.

Dessing is voor haar programma Floortje naar het einde van de wereld op bezoek bij het Rode Kruis in Jemen. Het hoofdkwartier van de organisatie staat in de wijk waar hard wordt gevochten. We spraken Dessing vanmiddag via Skype:

'Ik ga niet voor mijn lol midden in een crisisgebied zitten'

Dessing begrijpt dat mensen zich afvragen of ze wel naar Jemen had moeten gaan. "Dat hebben bijvoorbeeld mijn ouders en mijn vrienden zich ook afgevraagd: moet je daarnaartoe? En dan zeg ik: ja! Ik wil hiernaartoe. Ik vind het prachtig dat ik voor mijn programma mooie bestemmingen mag bezoeken, maar ik vind het ook onwaarschijnlijk belangrijk dat je door het medium televisie ook laat zien wat er gebeurt."

Ze vervolgt: "Ik ga niet voor mijn lol middenin een crisisgebied zitten, waar ik gewoon uitermate onveilig ben, maar ik doe dit omdat ik het ontzettend belangrijk vind. We mogen dit conflict eenvoudigweg niet vergeten."

'Vergeet ons alsjeblieft niet'

Dessing heeft na haar aankomst kort de tijd gehad om het oude deel van Sanaa te bezoeken, dat de status heeft van Unesco-erfgoed: "Ik heb een heel heftig interview gehad met een jongen die me aansprak en de oproep deed: 'Vergeet ons alsjeblieft niet. Want de wereld vergeet ons, maar we hebben het ongelooflijk zwaar. We hebben bijna niks'. Dat raakt je enorm."

Dessing is samen met Rode Kruis-medewerkers, onder wie woordvoerder Merlijn Stoffels. "Vandaag staat hier een tank voor de deur die gebouwen kapot schiet", zegt hij. Stoffels en Dessing hebben zich daarom verschanst in de kelder van het gebouw.

"We proberen van hieruit de hulpverlening te coördineren. Het belangrijkste is dat de ziekenhuizen bevoorraad worden met chirurgisch materiaal. De laatste dagen vielen er tientallen doden en heel veel gewonden."

Volgens Stoffels is het "dag en nacht een enorm kabaal". "De kogels vliegen hier tegen de muren. Overal hoor je mensen schreeuwen."

Dessing en het team van het Rode Kruis kunnen Jemen voorlopig niet verlaten. "Het is te gevaarlijk om nu naar buiten te gaan", zegt Stoffels. "Er liggen hier scherpschutters op de daken. Ook de binnenplaats van het gebouw kunnen we niet op. Het vliegveld is hier niet heel ver vandaan, maar onder deze omstandigheden is het te gevaarlijk om daarheen te gaan."

Er is contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Floortje Dessing: "Ze houden zich bezig met ons lot. Ze hebben ons gebeld om te vragen of alles goed gaat. Daarnaast heb ik intensief contact met de ambassadrice voor Nederland in Jemen, die nu is gestationeerd in Den Haag. Ze weten precies waar we zijn en hoe het hier gaat. Het is pittig, maar we hopen snel weer thuis te zijn."

Gisteren maakte Dessing nog opnamen in Sanaa

Volgens het Rode Kruis en andere hulporganisaties voltrekt zich in Jemen een humanitaire ramp. "Voor ons is het ongemakkelijk dat we hier niet weg kunnen, maar voor de Jemenitische bevolking is het nog veel erger", aldus Stoffels. "Die krijgen dankzij de oorlog hier klap op klap. De prijzen van voedsel en brandstof zijn enorm gestegen en de mensen kunnen het niet betalen, omdat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl