Inwoners van Jemens hoofdstad Sanaa wachten op water
NOS NieuwsAangepast

Gironummer geopend voor Jemen; Rode Kruis koopt olie voor water

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 7244 geopend voor Jemen en intensiveert zijn hulp aan het land. Dat is door oorlog verscheurd en de bevolking kampt onder meer met een enorm watertekort.

Het internationale Rode Kruis gaat zo snel mogelijk brandstof inkopen, waarmee twee steden in Jemen een maand lang hun watervoorziening weer op peil kunnen brengen. In de steden al-Hudaydah en Ta'izz kunnen de waterpompen er weer mee op gang worden gebracht.

In die steden wonen een miljoen mensen die erg te lijden hebben onder de blokkade die de coalitietroepen onder leiding van Saudie-Arabië het land hebben opgelegd. Daardoor kunnen er al drie weken geen voorraden meer het land in.

Gebrek aan alles

Hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, waarschuwen al langer dat de situatie voor de 27 miljoen Jemenieten praktisch onhoudbaar is. Er is gebrek aan bijna alles. Zo'n tien miljoen mensen hebben gebrek aan drinkwater, voedsel en medicijnen. Ziekenhuizen hebben zelfs de deuren gesloten.

Dit voorjaar brak er ook nog eens een grote cholera-epidemie uit, waarbij meer dan 900.000 mensen besmet zijn geraakt. Ook bij de bestrijding daarvan is schoon water erg belangrijk, zegt het Rode Kruis.

Op 6 november sloot Saudi-Arabië alle grensovergangen met buurland Jemen; hulpgoederen en hulpverleners konden er daardoor niet meer in. Sinds zaterdag zijn in de hoofdstad Sanaa weer hulpvluchten geland van onder meer de VN en het Rode Kruis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl