Een Jemenitische arts behandelt een ondervoed kind
NOS NieuwsAangepast

Hulpverleners kunnen na drie weken Jemen weer in

Voor het eerst in drie weken is er weer een vliegtuig met hulpverleners geland in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Het land was door de door Saudi-Arabië geleide coalitie over land, zee en door de lucht afgegrendeld. Daaraan is nu een einde gekomen, laat het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties weten aan persbureau Reuters.

Het vliegtuig kwam vanochtend aan, zegt het WFP. Nog onduidelijk is of de hulpverleners inmiddels verder het land in zijn gegaan. De coalitie zou ook toegezegd hebben hulpverleners bij twee havens aan de Rode Zee door te laten.

Ernstigste humanitaire crisis

Ruim een week geleden riep een aantal VN-organisaties, waaronder het WFP en de Wereldgezondheidsorganisatie, op om de blokkade op te heffen. In de oproep werd gesproken van de "ernstigste humanitaire crisis ter wereld".

In het gebied hebben twintig miljoen mensen, onder wie elf miljoen kinderen, met spoed hulp nodig, aldus de VN. In de komende maanden verwacht het WFP dat 150.000 kinderen door ondervoeding in levensgevaar komen.

De internationale coalitie vecht in Jemen tegen gewapende Houthi-opstandelingen. De oorlog duurt al meer dan twee jaar, en heeft aan ruim 10.000 mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl