Bombardement op Sanaa, 5 november jongstleden
NOS NieuwsAangepast

Honderden hulpverleners Jemen gestrand door blokkade

Honderden medewerkers van hulporganisaties kunnen al weken Jemen niet in of uit vanwege de blokkade van het land door de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De VN deelt mee dat sinds 6 november 32 vluchten van en naar Jemen zijn gecanceld.

In totaal zijn ongeveer vijftig hulporganisaties getroffen. Ruim 200 hulpverleners wachten al weken in Djibouti en Amman om het vliegtuig naar Jemen te kunnen nemen. Op het vliegveld van Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zijn ruim 300 hulpverleners gestrand.

Door de lucht-, zee- en landblokkade van Jemen verergert de humanitaire noodtoestand aanzienlijk.

Saudi-Arabië stelde de blokkade in na een raketaanval van Houthi's op Saudi-Arabië. De Saudiërs beloofden de blokkade vorige week te verlichten, maar daar is volgens de VN nog niets van gebleken. Vandaag hebben de Saudiërs verklaard dat de blokkade morgen wordt opgeheven.

"Schande"

De noodhulporganisatie International Rescue Committee noemt de blokkade een collectieve bestraffing van de bevolking en vindt het stilzwijgen daarover van de internationale gemeenschap een schande. De strijd van de Saudiërs tegen de Houthi's in Jemen heeft miljoenen mensen al in de ellende gebracht, zegt het comité, en door de blokkade groeit het aantal kinderen dat ondervoed is elke week met 500.

Door de oorlog in Jemen, die al meer dan twee jaar duurt, zijn ruim 10.000 mensen omgekomen. Drie miljoen mensen zijn dakloos geworden en de al schamele infrastructuur van het land is grotendeels verwoest. Miljoenen mensen worden bedreigd door hongersnood. Internationale hulporganisaties zeggen dat de humanitaire nood nergens hoger is dan in Jemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl