Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa
NOS NieuwsAangepast

Saudische coalitie bombardeert Houthi's in hoofdstad Jemen

In Jemen heeft de coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabië bombardementen uitgevoerd op doelen van Houthi-rebellen in de hoofdstad Sanaa. De aanvallen gebeurden afgelopen nacht. Over schade of slachtoffers is nog niets bekend.

De bombardementen lijken een steun in de rug voor de aanhangers van oud-president Saleh, die aan de zuidkant van Sanaa vechten tegen de Houthi's.

Vorig jaar besloten de aanhangers van Saleh en de Houthi-rebellen samen op te trekken in de strijd tegen de Saudische coalitie, maar de laatste tijd staat de samenwerking onder druk. De Houthi's beschuldigen Saleh ervan deals te sluiten met de Saudi's. Bij onderlinge gevechten kwamen de afgelopen dagen tientallen mensen om het leven.

Saleh zei gisteren dat hij bereid is een "nieuwe bladzijde te beginnen" in de verhoudingen met de Saudische coalitie, als deze zou ophouden met de aanvallen op Jemenitische burgers.

De coalitie kan de steun van Saleh goed gebruiken in de strijd tegen de Houthi's. De Saudiërs boeken weinig vooruitgang tegen de rebellengroep, die grote delen van het noorden van het land in handen heeft en in 2015 president Hadi verdreef.

Humanitaire crisis

De hevige strijd in Jemen, die ruim twee jaar aan de gang is, heeft aan ruim 10.000 mensen het leven gekost. Er heersen ziektes en er is een groot voedseltekort.

Het conflict, dat begon met het verjagen van de Jemenitische regering door de Houthi-rebellen, is uitgedraaid op een machtsstrijd tussen de grootmachten in de regio: het soennitische Saudi-Arabië aan de zijde van de regering en het sjiitische Iran dat de Houthi's steunt.

Begin november stelde de coalitie een blokkade in na een raketaanval van Houthi's op Saudi-Arabië. Door de lucht-, zee- en landblokkade verergert de humanitaire noodtoestand aanzienlijk. Honderden hulpverleners zijn gestrand.

Volgens de VN waren de raketten geproduceerd door Iran. Wie de raketten aan de rebellen heeft geleverd, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl